Prisstigninger aftager for anden måned i træk

Nye inflationstal bekræfter, at prisstigningerne endelig ser ud til at være overstået. For den enkelte forbruger er humøret dog ikke forbedret synderligt.

De EU-harmoniserede inflationstal falder for anden måned i træk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en kærkommen nyhed for den danske forbruger.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den EU-harmoniserede inflation i Danmark i december faldt til 9,6 procent. Det er 0,1 procentpoint lavere end i november og anden måned i træk med fald i prisstigningerne.

Tallet adskiller sig fra det »normale« inflationstal fra Danmarks Statistik ved ikke at medregne ejerboliger, men udelukkende dække over de priser, forbrugerne betaler for varer og tjenester i EU.

I oktober lød den EU-harmoniserede inflation på 11,4 procent, og flere økonomer regner med, at de nye tal vidner om et definitivt vendepunkt i prisstigningerne.

»Det er glimrende nyt for de danske forbrugere, at inflationen ikke længere er tocifret. Det betyder forhåbentligt, at de højeste inflationsrater nu ligger bag os, og fremadrettet venter vi lavere inflation,« skriver Dansk Erhvervs seniorøkonom Kristian Skriver.

Det er især et fald i energipriserne, der ligger bag de aftagende prisstigninger.

»Det er ironisk nok de selvsamme energi- og elpriser, som fik inflationen til at skyde i vejret, som også er med til at hive inflationen ned igen efter pæne prisfald,« skriver Ledernes cheføkonom, Niklas Praefke.

Det er dog ikke ensbetydende med, at presset på husholdningerne er overstået.

»For selvom inflationen falder, så er det ikke ensbetydende med, at priserne også gør det. Den lavere inflation betyder blot, at priserne stiger i et lavere tempo end tidligere. Priserne er stadig høje, og det er inflationen også,« forklarer Niklas Praefke.

Fortsat bekymrede forbrugere

Danmarks Statistik har også mandag morgen fremlagt nye forbrugertillidstal.

Forbrugertilliden har været rekordlav under den tårnhøje inflation, og den er fortsat i kulkælderen, men der er tegn på, at den er ved at vende.

For tredje måned i træk er den nemlig steget.

»Humøret er altså blevet lidt bedre. Niveauet for forbrugertilliden er dog fortsat meget langt fra at være godt, da vi befinder os markant under niveauerne fra både finanskrisen og pandemien. De danske forbrugere er altså med andre ord fortsat meget bekymrede,« skriver Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen.

Forbrugertilliden beregnes på baggrund af en håndfuld spørgsmål om den enkeltes økonomiske situation og forventninger.

I oktober ramte forbrugertilliden rekordlave -37. Den er nu steget til -26,1 for januar, men der er altså fortsat langt til gennemsnittet for 2021 på 0,3.

Forbrugertilliden er »stadig hamrende lav i en historisk sammenligning,« som Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, forklarer.

»Ingen kan dukke sig for den høje inflation, som rammer alle danskere hurtigt og kontant, og det bærer forbrugernes økonomiske humør præg af.«

»Den høje inflation har gjort det omkring 3.500 kroner dyrere for en gennemsnitlig børnefamilie om måneden sammenlignet med for et år siden,« skriver Jeppe Juul Borre.