Prisslagsmål i byggebranchen: Nu fjernes Rockwool fra hylderne

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Godmorgen,

Her har du ugens sidste morgenoverblik. I dag er dagen, hvor Berlingske Business kan præsentere årets liste over Danmarks rigeste familier. Den kan du se her.

Men først: Et stort slagsmål i den danske byggebranche.

1
Bygma tager Rockwool af hylderne

En af Danmarks største trælastkoncerner Bygma har pillet Rockwool ned fra hylderne og er i stedet begyndt at tilbyde produkter fra Rockwools største konkurrent, Paroc.

Dermed mister danske Rockwool en af sine største kunder herhjemme. Beslutningen skyldes et slagsmål om pris, fortæller begge parter til Finans.

Rockwool har besluttet at skrue priserne op, mens der er fuldt gang i byggeboomet i hele landet. Og det vil Bygma altså ikke være med til.

»Det har ikke været nogen nem beslutning. Omvendt er vi ikke sat i verden for at distribuere varer, hvor der ikke er noget dækningsbidrag tilbage, når vi har dækket vores omkostninger,« siger Preben Nielsen, indkøbsdirektør i Bygma.

Under byggeboomet lige op til finanskrisen skruede Rockwool voldsomt op for priserne. Det faldt absolut ikke i god jord hos kunderne. Denne gang er der dog blot tale om prisstigninger på få procent, siger Rockwool-direktøren Jens Birgersson.

2
Her er Danmarks rigeste

Der er ingen tvivl om, hvem der er rigest her i landet: Familien Kirk Kristiansen. Med en formue på 155 milliarder kroner topper Lego-familien klart Berlingske Business' friske liste over Danmarks 100 rigeste. På andenplads finder vi Bestseller-ejerne Holch Povlsen.

Der er også 13 nye milliardærer på listen. Den højest placerede debutant er Johan Gedda, der står bag investeringsselskaberne Kapitalen, Gedda Income og Gedda Invest.

Se hele top 100 her.

Business anbefaler

3
Intern mail spøger: Hvornår opdagede Danske Bank hvidvask?

Allerede i 2013 blev toppen af Danske Bank advaret om, at man muligvis ikke havde godt nok styr på hvidvaskreglerne i den estiske filial. Bekymringerne viste sig at være begrundede: Siden har to milliardskandaler med tilknytning til Moldova og Aserbajdsjan ramt banken.

I en intern mail, som Berlingske er kommet i besiddelse af, skrev chefen for Danske Banks hvidvaskkontrol til koncernledelsen i både Danmark og Estland, at der kunne være udfordringer med problematiske russiske kunder og brud på hvidvaskreglerne i den estiske filial.

Danske Bank har tidligere meldt ud offentligt, at de opdagede problemerne med hvidvask i Estland i 2014 og har beklaget, at det tog dem halvandet år at rydde op. Men denne mail er altså allerede sendt i 2013.

Du kan se hele mailen og læse meget mere her (kræver abonemment.)

4
Bavarians kræfthåb flopper - ekstrem nedtur venter

Vaccineselskabet Bavarian Nordic må forvente en katastrofal morgen, når aktiemarkedet åbner fredag.

Selskabet har torsdag aften meddelt, at en uafhængig dataovervågningskomité har anbefalet at stoppe fase 3-forsøget med medicinen Prostvac i patienter med prostatakræft. En kræftbehandling, som selskabet i sit seneste regnskab oplyste, at det havde store forventninger til.

Nyheden kan give store udslag i Bavarian Nordic-aktien, vurderer investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen.

»Der er lagt op til meget store kursklø fredag morgen med kursfald på 35-50 % som sandsynlige,« skriver han i en kommentar.

5
Cofoco i opgør med datingkongen fra Viborg

Luften er iskold mellem bagmændene bag den ekspansive københavnske restaurantkæde Cofoco og familien Wagner, der står bag dating.dk.

Stridens kerne er det kendte københavnske takeaway-selskab Roomservice, som Cofoco står bag, og som også har familien Wagners selskab Freeway i ejerkreds­en.

De to ejere er dybt uenige om strategien og det fremtidige ejerskab og investerings­behov i selskabet, og situationen er så tilspids­et, at Cofoco gerne vil sælge sine aktier. Det har skabt en mildest talt dårlig stemning mellem Cofoco og Freeway.

Læs hele historien i Berlingske Business (kræver abonnement).

Det skal investorerne holde øje

Med hjælp fra Nordnets Per Hansen er her de tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Hvor meget falder Bavarians aktiekurs i dag efter at deres egen uafhængige datakomite har anbefalet at stoppe forsøg med Prostvac? Et kursfald på 30-50 % er desværre ikke helt urealistisk.
  • Hennes & Mauritz rapporterer kvartalssalgs tal kl. 08.00. Aktiekursen har været ekstremt udfordret de seneste 5 år fordi investorerne frygter H&M er bagud onlinemæssigt.
  • Nordkorea har affyret sin 2. missilprovokation hen over Japan. Investorerne tager det forholdsvis roligt, men under overfladen lurer en stigende frygt for at USA, Japan og Sydkorea ønsker handling.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger blandede fredag morgen, hvor en missiltest fra styret i Pyongyangs ikke udløste samme slags risikoaversion, som det var tilfældet i sidste uge.

  • Nikkei 225 i Japan: +0,4 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.

  • Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,3 pct.