Priserne på boliger i Norge styrtdykker: Største prisfald i 10 år

Boligpriserne faldt 1,6 procent i juni alene, viser ny statistik fra mæglerbranchen. Analytikere slår dog koldt vand i blodet og ser det som en korrektion og en naturlig reaktion på ændrede regler.

Boligpriserne i Norge faldt 1,6 procent i juni alene, viser ny statistik fra mæglerbranchen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Poulsen

»Boligmarkedet har de seneste måneder været igennem et tydeligt stemningsskifte, og priserne på landsplan præges af priserne i hovedstaden,« skriver Christian Dreyer fra Eiendom Norge i en pressemeddelelse.

Sæsonkorrigeret var prisfaldet i juni 0,7 procent. Det er det kraftigste fald i juni nogensinde, viser prisstatistikken fra Eiendom Norge.

»Der er god grund til at forvente en svagere prisudvikling i de kommende måneder også, men der vil fortsat være store regionale forskelle,« lyder det fra Christian Dreyer.

Forud for dagens tal fra Eiendom Norge var der ventet et prisfald i størrelseordenen 1 procent (= 0,3 procent, sæsonkorrigeret) ifølge TDN Finans.

Oslo havde den svageste prisudvikling i juni måned med en nedgang på 3,1 procent. Omvendt var prisudviklingen mest stabil i Nordnorge, hvor Tromsø og Bodø begge kunne notere prisstigninger på 0,2 procent.

Christian Dreyer mener dog ikke, det er så overraskende, at Oslo får en periode med priskorrektioner efter en vækst på mere end 40 procent over de seneste godt to år.
»Nedgangen kommer primært som en konsekvens af stramninger på kreditmarkedet samt et øget udbud - blandt andet takket være en øget aktivitet i byggesektoren. Det vil nok præge markedet ud over 2017, men markedet vil normaliseres hen ad vejen,« hedder det fra direktøren i Eiendom Norge.

Ikke en ændret psykologi i markedet

»Dette er et kraftigere prisfald end ventet, og det samme som vi konstaterede i maj måned,« siger cheføkonom Kjersti Haugland fra DNB Markets.

Mæglerhuset havde forud for offentliggørelsen ventet, at de sæsonkorrigerede priser ville vise et fald på 0,1 procent i juni efter faldet på 0,7 procent i maj. »Afkølingen i boligmarkedet er blevet tydeligere end det, vi forudså da vi lavede prognosen,« konstaterer hun.

Haugland mener imidlertid ikke, at disse boligpriser eller andre indikatorer for norsk økonomi bør give anledning til bekymring - heller ikke hos Norges Bank.
»Den prisnedgang, vi nu kan konstatere, følger efter en periode med en meget kraftig stigning, og der er derfor tale om en korrektion, som efter vores vurdering primært skyldes stramningerne i reglerne, som regeringen indførte ved nytårstid,« siger Haugland og peger på, at effekten blev lidt forsinket, fordi flere et stykke ind i det nye år sad inde med finansieringsbeviser, som var baseret på de gamle regler.»Den reducerede adgang til kredit har haft en effekt på priserne, så det er ikke et spørgsmål om, at psykologien har ændret sig i markedet,« siger Haugland.
Hun peger også på, at nedkølingen i markedet kan være positiv for mange, blandt andet førstegangskøbere, som skal ind på boligmarkedet.