Priserne på olie fortsætter fire ugers fald

Olieprisen fortsætter med at dryppe stille og roligt - og mandag morgen handles en tønde af den amerikanske referenceolie WTI fortsat under 45 dollar.

Arkivfoto. Olieprisen fortsætter med at dryppe stille og roligt - og mandag morgen handles en tønde af den amerikanske referenceolie WTI fortsat under 45 dollar.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Priserne falder i takt med en øget amerikansk olieproduktion, der er med til at lukke det hul, som det produktionsstop, som Opec-landene har aftalt, ellers har betydet.

En tønde Nordsøolie handles mandag morgen til 47,24 dollar mod 47,25 dollar fredag klokken 17. En tønde WTI-olie koster mandag morgen 44,61 dollar mod 44,64 dollar i fredags ved dansk markedsluk.

Priserne er samlet faldet med omkring 14 pct. siden slutningen af maj, hvor Opec-landene blev enige om at forlænge en reduktion i produktionen med 1,8 mio. tønder per dag med yderligere ni måneder indtil udgangen af første kvartal af 2018.

Men samtidig har de amerikanske olieproducenter intensiveret olieproduktionen - og investeringshuset Goldman Sachs vurderer, at hvis der fortsæt sættes flere olierigge op og niveauet fastholdes, så vil den amerikanske olieproduktion være steget med 770.000 tønder per dag i perioden fra fjerde kvartal 2016 til samme kvartal i år.

Oveni kommer, at der er tegn på, at den asiatiske vækstmotor er gået i stå. Asien er verdens største olieforbrugende region. Men eksempelvis er den japanske råolieimport faldet 13,5 pct. i maj i år fra samme måned sidste år til 2,83 mio. tønder per dag, oplyser det japanske finansministeriet ifølge Reuters.

Indien, der for nylig overtog Japans rolle som Asiens næststørste olieimportør, aftog 4,2 pct. mindre råolie i maj end for et år siden. Og i Kina har væksten i efterspørgslen efter olie været mindre i nogen tid - om end fra rekordniveauer.

Prisen på guld er ligeledes faldet til 1252,81 dollar per troy ounce mod 1255,35 dollar i fredags klokken 17. Modsat stiger prisen på et ton kobber til 5689,50 dollar per ton mod 5658,81 dollar fredag.