Priser på ejerlejligheder tager største dyk i syv år

Slutningen af 2018 bød på prisfald på ejerlejligheder. Antallet af handler faldt sammenlignet med året før.

Arkivfoto- I december faldt de gennemsnitlige priser på ejerlejligheder med tre procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

Priserne på ejerlejligheder led det største prisfald i syv år i december.

De gennemsnitlige priser dykkede med tre procent sammenlignet med november, og det er største fald på én måned siden slutningen af 2011.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Hos Sydbank kalder chefanalytiker Søren V. Kristensen prisfaldet i december for bemærkelsesværdigt.

Han påpeger dog, at tallene skal læses med varsomhed, da julemåneden historisk set er præget af lav aktivitet på boligmarkedet.

Men selv med det forbehold er markedet for ejerligheder præget af svaghed, vurderer han.

»Det er en lidt bekymrende udvikling, fordi vi gennem en længere periode har set en svag udvikling på markedet for ejerlejligheder.«

»Det føjer til et billede af, at det går meget langsommere på markedet end for et år siden,« siger Søren V. Kristensen.

Han forklarer udviklingen med, at priserne gennem en årrække er steget markant, hvilket har luget ud i feltet af potentielle købere.

Det samme har en politisk beslutning om at begrænse adgangen til de mest risikable boliglån, der trådte i kraft i starten af 2018.

Derudover er udbuddet af lejligheder vokset gennem de seneste år som følge af et stort nybyggeri, hvor særligt pensionskasser har haft travlt med at investere i nye projekter.

»Temperaturen på lejlighedsmarkedet er tæt på nulpunktet i øjeblikket, fordi priserne de seneste ni måneder er faldet,« siger Søren V. Kristensen.

Ser man på udviklingen over et år, er priserne på ejerlejligheder steget 1,6 procent. Det er den laveste stigning på et år siden juni 2012.

For huse har udviklingen været mere positiv set med boligejernes øjne. Priserne er over det seneste år vokset med 4,2 procent.

Det er ejerne af lejligheder, der gennem de seneste mange år har kunnet se værdien af deres boliger vokse mest.

I gennemsnit er priserne på ejerlejligheder steget med 22,5 procent siden 2006. Det er omtrent tre gange så meget, som husene er steget i pris.

/ritzau/