Prisen på smør sætter historisk rekord: »Det er fuldstændig uhørt«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du begynder din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Thomas Lekfeldt. Arla Harmonie øko smør
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik fra Berlingske Business:

1
Prisen på smør sætter historisk rekord: »Det er fuldstændig uhørt. Vi har aldrig før været bare i nærheden af de prisniveauer«

Prisen på smør har kun kendt en retning det seneste år: Op. Prisen på smør er nu 95 pct. højere end for et år siden, og alene siden april er priserne steget yderligere 27 pct. Det svarer til, at prisen på et ton smør siden maj er steget med 9.700 kr.

Det skriver Finans.dk.

»Det er fuldstændig uhørt. Vi har aldrig før været bare i nærheden af de prisniveauer, der bliver handlet på i disse uger. Priserne drives i vejret af en øget efterspørgsel kombineret med en faldende produktion og meget små lagre af smør. Lige nu ser det ikke ud til, at der er tale om en prisboble,« siger Keld Winther Rasmussen, der er markedsanalytiker og seniorrådgiver hos fødevarekoncernen Uhrenholt, til Finans.

Årsagen til de stærkt stigende smørpriser er, at mange europæiske landmænd har sænket produktionen af mælk som følge af lave afregningspriser.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Terror og autoritær Erdoğan skader dansk eksport til Tyrkiet

Flere terrorangreb og præsident Erdoğans nye, autoritære stil har gjort Tyrkiet til et besværligt eksportmarked for blandt andre danske virksomheder. I årets første fem måneder er den danske eksport til Tyrkiet løbet op i 1,84 mia. kr. mod 2,41 mia. kr. i samme periode året før. Det er et fald på 24 pct.

Faldet i eksporten til Tyrkiet kan til dels forklares med en række exceptionelt store enkeltordrer i begyndelsen 2016, men det skyldes også, at uroen i Tyrkiet har skræmt de danske virksomheder, fortæller Jesper Kamp, der er Danmarks generalkonsul i Tyrkiet:

»Alle har haft deres bekymringer. Lige nu er der mange virksomheder, der synes, at Tyrkiet virker usikkert, så de holder lige vejret,« siger Jesper Kamp. Læs mere om situationen i Tyrkiet her.

3
Kort fornøjelse: Jeff Bezos var verdens rigeste i få timer

Topchefen for internetvirksomheden Amazon, Jeff Bezos, var verdens rigeste mand i ganske få timer torsdag. Det skete, da aktierne i Amazon ramte det højeste niveau nogensinde, og Bezos overhalede Bill Gates på Forbes liste over verdens rigeste, skriver Ritzau Finans.

Microsoft-grundlægger Bill Gates tog dog førstepladsen tilbage senere på dagen, da Amazons aktier faldt med næsten én procent til 1046 dollar per styk, efter firmaets seneste regnskab så dagens lys.

Ifølge Forbes var Bezos' sammenlagte formue omkring 90,6 milliarder dollar, da den toppede torsdag, mens Gates lå på 90,1 milliard dollar.

4
Her er det fulde overblik: Er du kommet ind på drømmestudiet?

65.165 unge studerende har natten til fredag fået at vide, at de er kommet ind på en videregående uddannelse.

Men hver fjerde ansøger – 21.395 – får en nedslående besked. Berlingske har samlet tallene, så du med få klik kan få det fulde overblik over årets optag på de videregående uddannelser – og hvor der stadig er ledige pladser.

Det sker i dag

Der er flere vigtige nøgletal på vej fra Eurozonen i dag:

  • kl 9.00: Spanien: BNP-vækst, Q2 (foreløbig)
  • kl 9.30: Sverige: BNP-vækst, Q2
  • kl 11.00: Eurozonen: Økonomisk tillid, jul
  • kl 11.00: Eurozonen: Industritillid, jul
  • kl 11.00: Eurozonen: Servicetillid, jul
  • kl 11.00: Eurozonen: Forbrugertillid, jul
  • kl 14.30: USA: BNP-vækst, årsbasis, Q2
  • kl 14.30: USA: Privatforbrug, Q2

Det sker på markederne

De asiatiske aktier viger fredag, hvor investorerne vurderer den seneste række af regnskaber, mens torsdagens udsalg blandt it-aktierne på Wall Street tynger den samlede investortillid.

Det skriver Ritzau Finans.

I Japan falder Nikkei 225-indekset med 0,6 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 0,4 pct. På de kinesiske aktiemarkeder viger Shanghai Composite 0,1 pct., og Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong falder 0,7 pct., mens CSI 300-indeks går mod strømmen med et plus på 0,2 pct.