Presset stiger på Mærsks særligt udvalgte

Som formand for A.P. Møller - Mærsk har Michael Pram Rasmussen netop afskediget direktør Nils Smedegaard Andersen. Nu sætter han sin lid til Søren Skou.

Michael Pram Rasmussen har bevist, at han kan træffe de hårde beslutninger. (Arkivfoto: Sophia Juliane Lydolph) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hvis ikke det påvirker én at tage sådan en beslutning, skal man selv stoppe.«

Sådan lød beskeden til pressen fra A.P. Møller - Mærsks bestyrel­sesformand, Michael Pram Rasmussen, efter at han torsdag i sidste uge havde bedt den mangeårige adm. direktør, Nils Smedegaard Andersen, om at forlade landets største virksomhed.

Michael Pram Rasmussen lagde ikke skjul på over for TV 2, at den svære afsked med Smedegaard indeholdt en menneskelig dimension, samtidig med at den afgående topchef ifølge bestyrelsesformanden havde leveret en flot indsats.

Men flot var ikke nok, vurderede Mærsks bestyrelse, hvilket må betegnes som et personligt nederlag for bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen, der selv i 2007 var med til at hente Smedegaard fra Carlsberg til A.P. Møller - Mærsk.

Afløseren for Nils Smede­gaard Andersen bliver den 51-årige Mærsk-mand Søren Skou, der straks skal gennemføre dramatiske forbedringer. For selv om Michael Pram Rasmussen er kendt for at være imødekommende, smilende og venlig, skal man ikke tage fejl af hans flinke facon.

»Der er ingen tvivl om, at Michael Pram Rasmussen har en høj, social intelligens. Men han er også benhård, når der skal træffes de beslutninger, som han mener, er de rigtige,« fortæller en af bestyrelsesformandens nære venner.

Opkald fra Mærsk Mc-Kinney

I årenes løb har 61-årige Michael Pram Rasmussen føjet et utal af imponerende poster til CVet.

Allerede som 24-årig fik han sit første lederjob, mens han læste jura på Københavns Universitet. Sidenhen er han blevet adm. direktør i Topdanmark, hvor genopretningen af selskabet lykkedes med så stor succes, at Topdanmark hurtigt blev et af landets mest veldrevne forsikringsselskaber.

Resultaterne blev der i høj grad lagt mærke til i erhvervslivet. Under en skiferie i 1999 ringede skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller til Michael Pram Rasmussen og inviterede ham på en frokost på Esplanaden.

Herefter trådte Michael Pram Rasmussen ind i Mærsk-bestyrelsen. Fire år senere tog han det sidste skridt opad, da han afløste Mærsk Mc-Kinney Møller som bestyrelsesformand.

Bestyrelsen og Mærsk Mc-Kinney Møller anså nemlig »Hr. Pram Rasmussen som særligt egnet til denne betydningsfulde post,« som det hed i en meddelelse.

Foruden den magtfulde post i A.P. Møller – Mærsk er Michael Pram Rasmussen i dag også bestyrelsesformand i Coloplast, Henning Larsen Architects og den familieejede bilimportør Semler Holding.

Netop biler er bestyrelseskongens store passion, og der findes næppe mange danskere, der har haft flere biler end han.