Presset på kronen letter dag for dag

Opgørelsen af penge- og realkreditinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken indikerer onsdag, at Nationalbanken solgte valuta for cirka 0,1 mia. kr. i mandags.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. -Arkiv- SE RITZAU Kronespekulanter strækker våben BV.: Se Ritzau: Valutareserven eksploderer. Nationalbankens valutareserve voksede i januar med 106, 6 milliarder kroner til 564, 1 milliarder kroner. Efter tre rentesænkninger på 11 dage stopper Nationalbanken nu også med at udstede statsobligationer. BV:Danmarks Nationalbank på Havnegade i København. (Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Dermed fortsætter de seneste dages tegn på, at styrkelsespresset på kronen er aftagende.

»Det er nu anden bankdag i træk med valutaudstrømning. Det er bestemt bemærkelsesværdigt og giver et klart praj om, at Nationalbanken er ved at vinde kampen om kronen. Det er dog endnu for tidligt helt af fløjte kampen af, men Nationalbanken er i øjeblikket langt foran på point,« skriver chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer i et notat.

Nettostillingen giver, når der korrigeres for statens betalinger, en indikation af, hvor stort et beløb Nationalbanken har solgt eller købt kroner for. Tallet har været i fokus blandt økonomer, siden Nationalbanken indledte sit massive forsvar af fastkurspolitikken efter et styrkelsespres mod den danske krone, som satte ind i midten af januar, efter at den schweiziske centralbank opgav sit bånd til euroen.

Nettostillingen onsdag viser, at bankerne har et tilgodehavende på 365,3 mia. kr., hvilket er 3,8 mia. kr. mindre end tirsdag. Ifølge Nationalbankens hjemmeside viser statens budget samtidig et dræn af likviditet på 3,7 mia. kr., så samlet indikerer tallene, at Nationalbanken har solgt valuta for 0,1 mia. kr. mandag, da valuta afregnes med to dages valør.

At dømme efter udviklingen på valutamarkedet, ser styrkelsespresset på kronen også ud til at være lettet. En euro koster således 7,4672 kr. onsdag ved 16.00-tiden. Da valutaindstrømningen var stor holdt Nationalbanken kronekursen tæt på 7,4442 kr. per euro.

Nationalbanken har længe kæmpet med styrkelsespresset på den danske krone. I den forbindelse er indskudsrenten sænket ad fire omgange.

Desuden har Nationalbanken ladet valutareserven vokse ved at møde den store efterspørgsel efter danske kroner med køb af valuta. Ifølge Nordeas estimater er valutareserven øget med 275 mia. kr. siden midten af januar som led i forsvaret af fastkurspolitikken.