Presset Nordea kan ikke vurdere effekt af skattely-læk

Ikke bare er Nordeas resultater under pres, banken er kommet i myndighedernes spot oven på Panama-papirerne.

Nordea's CEO Casper von Koskul. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Nordea har fået gevaldige hug i medierne og på sociale medier efter det kom frem, at banken har været særdeles aktiv i forhold til at starte selskaber i Panama. I sit regnskab fortæller banken, at effekten fra sagen endnu ikke kan gøres op.

Selv om det er gået tilbage for de økonomiske resultater i årets tre første måneder, så er det Nordeas image, der har haft det hårdest.

»Efter offentliggørelsen af de såkaldte Panama-papirer har de svenske myndigheder og andre myndigheder i markeder, hvor Nordea opererer, rejst krav om at få information om kunder med offshore-strukturer og Nordea rolle heri.«

»Disse undersøgelser er på et tidligt stadie og deres udkomme er svære at vurdere«, skriver Nordea.

Økonomisk kan Nordeas tre første måneder dog gøres op ned til den sidste euro. Og dem er der blevet færre af i starten af 2016.

Markedet er udfordret og resultatet derfor tilfredsstillende, skriver banken.

»Markedssituationen har været relativt stabil i begyndelsen af 2016, selv om uroen på de finansielle markeder og endnu lavere renter har sat indtægterne under pres«, skriver administrerende direktør Casper von Koskull i regnskabet.

Første kvartal bød på renteindtægter på 1168 millioner euro, hvilket er et fald på syv procent år i forhold til samme periode sidste år. Samme vej er det gået for gebyrindtægterne, der dækker over blandt andet kommission ved aktiehandel, der faldt til 772 millioner euro.

Efter nedskrivninger på udlån, der faldt til 111 millioner euro i kvartalet landede Nordea et nettoresultat på 782 millioner euro, et markant dyk fra de 1082 millioner euro, banken kunne notere sig i samme periode 2015.

Omkostningerne er under stram kontrol og udvikler sig planmæssigt, og nedskrivninger på udlån ligger under det gennemsnitlige niveau på 16 basispoint for de seneste ti år. I lyset af forholdene er resultatet acceptabelt, skriver Casper von Koskull.