Pressede arkitekter: Byggefest ebber ud

Strømmen af ordrer til danske arkitekter flader ud og varsler opbremsning i byggeriet. Afsmitningen til resten af byggesektoren er normalt et halvt års tid. Der er dog ingen udsigt til konkurser på stribe endnu.

Den vilde byggefest for danske arkitektvirksomheder er ved at fade ud. Det viser dugfriske tal for arkitekternes brancheforening – Danske Ark. Det er brancheforeningens konjunkturbarometer for andet kvartal i år, der varsler fald i både omsætning og beskæftigelse.

Danske Arks medlemmer forventer en negativ udvikling for de kommende tre måneder. Dermed er arkitekternes fremtidsforventninger tilbage på det moderate niveau, som opstod efter et brat fald i optimismen i september 2006.

Arkitekternes forventning om en aktivitetsnedgang er et varsel til byggeriets øvrige aktører, fordi arkitekterne befinder sig først i byggeriets fødekæde og er dem, der først mærker en opbremsning i byggeriet. Der går typisk op til et halvt år, før end en nedgang hos arkitekterne breder sig til den øvrige bygge- og anlægssektor – til de rådgivende ingeniører og sidst til entreprenørerne.

Opbremsning
Chr. Lemche, direktør for Danske Ark siger: »Der er to stærke signaler i vores konjunkturbarometer. Det ene er, at aktivitetsniveauet stadig er meget højt, og at man i arkitektvirksomhederne vurderer, at forretningsklimaet generelt er godt. Det andet signal er, at når vi beder vores medlemsvirksomheder om at kigge frem i tiden, så er der nu et negativt signal. De kan ikke længere se opgaverne komme i det tempo, som de har været vant til i de senere år. De forventer en regulær opbremsning både i beskæftigelse og omsætning. De frygter med andre ord, at der skal reduceres nu.«

Danske Ark forventer dog ikke, at det vil betyde, at man i den kommende tid vil komme til at se stribevis af konkurser blandt branchens 700 medlemsvirksomheder, der i 2006 omsatte for 3,1 mia. kr. Byggeboomet i de senere år har betydet, at der er blevet etableret mange nye enkeltmandstegnestuer.

»Det er for tidligt at spå,« siger Chr. Lemche.

Mange af de nye virksomheder, der er blevet etableret i de senere år, er blevet tiltrukket af det høje aktivitetsniveau på det private boligmarked – eksempelvis istandsættelse, udvidelser og nybyggeri af enfamiliehuse – og boliger.

Fald i privat byggeri
Det er netop i det private boligbyggeri, arkitekterne forventer et fald i byggeaktiviteten. Og det er typisk her, de nye enkeltmandstegnestuer har hentet deres opgaver.

»Der er ingen tvivl om, at de vil blive presset, men det er for tidligt ligefrem at råbe, ulven kommer, fordi vi befinder os på et højt aktivitetsniveau, og der er masser at lave.«

Arkitekterne forventer stadig, at aktiviteten i det kommunale byggeri og erhvervsbyggeriet vil være højt. Og for erhvervsbyggeriets vedkommende formentligt stadig vil stige.

Også blandt de større arkitektfirmaer har der været tegnestuer, som i perioder har hentet store opgaver i det private boligbyggeri – ikke mindst har det store boligbyggeri i Københavnsområdet lagt beslag på mange ressourcer i arkitektbranchen, vurderer Chr. Lemche.

»De har haft virkelig gode opgaver i det store boligbyggeboom. De skal også omstille sig til erhvervsbyggeriet. Det er ikke lige at knipse med fingrene at omstille byggeaktiviteten. Det her er noget, vi skal tage som et varsel både i arkitektfaget, men også i den øvrige byggesektor.«

I modsætning til Danske Ark er den øvrige bygge- og anlægssektor ikke så pessimistisk. Her forventer man en positiv udvikling for de kommende måneder.

I Dansk Byggeri siger økonomisk konsulent i Erhvervspolitisk sekretariat Marie Hyldahl, at det hænger sammen med, at arkitekterne er dem, der først bliver ramt.

Ophobning
»Den private vedligeholdelsesaktivitet ligger stadig højt, der er stadig meget, der skal realiseres i de private hjem – tilbygninger, ombygninger. Der har været en ophobning af opgaver gennem 2006, der har skabt ventetid på private håndværkere. Det mener vi er med til at løfte niveauet i 2007, så det bliver svagt højere end 2006 – og så forventer vi en tilbagegang i 2008 – dog forholdsvis beskeden med et fald på en procent.«

»Hvis vi skulle tegne billedet for de næste tre måneder, som arkitekterne har gjort, forventer vi også en nedgang i boligmarkedet, fordi markedet er mættet, og spekulationsbyggeriet er faldet fra. Der sker et skifte over mod erhvervsbyggeri i det kommende år, hvor boliger falder fra, så man kan sige, at vores forventninger harmonerer meget godt. Vi siger, effekten kommer til næste år – det hænger sammen med, at efter arkitekten kommer ingeniøren på banen, og så er vi inde i 2008.«