Pressechef står til gevinst på 35 mio. kr. efter to års tjeneste: »Hvor meget jeg er værd, må andre vurdere«

Dagens overblik: Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: PR

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Lad os bare sige det sådan: Det er ikke småpenge, kommunikationschef Karsten Anker Pedersen står til at tjene på børsnoteringen i Nets. Selv er han meget tilfreds med sit lukrative jobskifte. Mere om det lige om lidt. Vi skal nemlig også forbi et par andre centrale overskrifter fra dagens aviser:

  • Konkursadvokater lukker og slukker OW Bunker-selskab

  • Konkurrenter er på lur efter sure Yousee-kunder

  • IKEA-bank går benhårdt efter danskere med klatgæld

Først lægger vi ud med en historie om det danske iværksættermiljø, der rummer et stort paradoks.

1
Iværksætterdrømmen taber til trygheden

Vi danskere kan godt lide iværksættere. Men vi vil dog ikke selv gå iværksættervejen. Berlingske bringer fredag en ny analyse fra Dansk Erhverv, der blotlægger, at Danmark i en international sammenhæng er topscorer på en række parametre, der handler om vores holdning til og tro på iværksættere. Men adspurgt hvor mange, der selv ønsker at blive iværksættere, og blandt mulige iværksættere, er der relativt mange, der frygter at gå konkurs.

Ifølge Sigurd Schou Madsen, erhvervspolitisk konsulent med ansvar for iværksætterområdet i Dansk Erhverv, begynder iværksætterparadokset med danskernes mentalitet og systemer.

»Sikkerhedsnettet under lønmodtagere i Danmark er solidt. Men det mangler under iværksættere. Samtidig bliver vi ikke belønnet nok for at tage chancen. Så springet bliver for stort og for risikofyldt,« siger Sigurd Schou Madsen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Milliardkrav smuldrer i retsopgør efter OW Bunker-kollaps

Det retslige efterspil mod konkursramte OW Bunker tager nu en ny, uventet drejning. Pengemangel i konkursboet efter den krakkede OW Bunker-koncern har tvunget konkursadvokaterne til foreløbigt at opgive et historisk stort erstatningskrav mod den tidligere ledelse, revisionsfirmaet Deloitte og kapitalfonden Altor. Specialkurator Søren Halling-Overgaard ønskede oprindeligt at kræve 2,2 mia. kr. i erstatning, men i stedet har han valgt at stævne parterne for 400 mio. kr. - altså 1,8 mia. kr. mindre.

Det skriver Finans.dk.

Årsagen, til at konkursadvokaterne vælger at se bort fra det store milliardbeløb, er, at OW Bunkers kreditorer ikke ønsker at betale flere penge ind til konkursboet for at gennemføre retssagen.

Udover Altor og Deloitte omfatter stævningen de to Altor-partnere, Søren Johansen og Petter Samlin, tidligere OW Bunker-direktør Jim Pedersen, tidligere risikochef Jane Dahl Christensen, tidligere finansdirektør Morten Skou samt Lars Møller, der var tidligere direktør for OW Bunkers Singapore-selskab.

Business-redaktionen anbefaler:

3
Boxer vil score kunder på Yousee-sag

Konkurrenter til den kriseramte TV-distributør Yousee har fået blod på tanden efter Yousees store nedbrud nytårsaften, som betød, at tusindvis af danskere måtte stirre ind i en sort skærm, hvis de da ellers insisterede på at kigge på TV-skærmen under dronningens nytårstale.

Det skriver Børsen.

Adm. direktør i Boxer TV, Ulf Lund, mener, at konkurrentens nedbrud vil sende kunder i armene på bl.a. Boxer.

»Ingen forestiller sig, at der lige pludselig vælter 300.000 kunder ud af Yousee. Men mindre kan jo også gøre det,« siger Boxer-direktøren, som dog ikke har nogen planer om at intensivere sin markedsføring i et forsøg på at fiske utilfredse Yousee-kunder.

»Nej, man føler sig lidt som en gravrøver, hvis man går ud og hoverer. Det skal man ikke gøre. Ingen er skadefro over det her. Den fejl, som de har været udsat for, kunne jo også være sket for os andre også. Men når det er sagt, så er den kolde analyse, at selvfølgelig kommer det til at koste dem kunder. Og selvfølgelig kommer vi til at få nogle kunder på den konto,« siger Ulf Lund til Børsen.

4
Danmarks rigeste pressechef løber med 35 millioner

I fremtiden skal Nets' kommunikationschef, Karsten Anker Petersen, ikke bekymre sig, hvis han vil ud og svinge dankortet. I november 2014 foretog han et særdeles lukrativt jobskifte, da han skiftede fra at være kommunikationschef i DONG Energy til et tilsvarende job i den noget mindre Dankort-ejer, Nets. Dengang skød han 390.000 kr. ind i et nyt aktieprogram, og den investering kan vise sig at være i nærheden af 35 mio. kr. værd.

Berlingske har gennemgået hans personlige regnskaber, og Karsten Anker Petersen bekræfter, at han tjene op mod 35 mio. kr. på børsnoteringen af Nets, som fandt sted i september.

»Det er korrekt, at det drejer sig om 35 mio. kr. Hvor meget jeg er værd, må andre vurdere. Jeg fik mulighed for at lave en investering, og den investering er heldigvis gået rigtigt godt, og det er jeg utroligt glad for,« siger Karsten Ankersen, som i øvrigt understreger, at han gerne havde undgået Berlingskes interesse for hans aktieprogram.

5
Nichebank går efter dankernes klatgæld

Den udenlandske aktør Ikano Bank går nu på jagt efter kunder med et nyt »samlelån«, som ifølge den svenskejede bank kan spare danskere med klatgæld for mange tusinde kroner. Forbrugerrådet Tænk og bankekspert John Norden fra Mybanker er positive over for det nye låneprodukt, da de generelt mener, at det er en god idé at samle sin gæld ét sted. Men det kan man også gøre hos andre banker, hvis de har et bedre tilbud, understreger de.

»Det er dyrt i administrationsomkostninger at have mange lån forskellige steder. Derfor er det en god idé for forbrugerne at få gælden samlet og få et overblik. Det kan man gøre i mange banker, men det er da fint, at Ikano Bank har lavet et værktøj til det,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, til Berlingske.

Ikano Bank Danmark, der er ejet af IKEA-stifteren Ingvar Kamprads familie, har beregnet et par eksempler på, hvor meget man kan spare ved at vælge det nye samlelån. I det ene eksempel er der samlede gæld i form af forbrugslån, kassekredit og billån på 140.000 kr. Her vil der være en besparelse på 17.000 kr., samtidig med at det månedlige rådighedsbeløb hæves med 640 kr.

Det sker i dag

Der bliver offentliggjort seks nøgletal klokken 11.00, når eurozonen løfter sløret for økonomiske tillidsindikatorer i december. I sidste måned kom det frem, at forbrugertilliden i eurozonen var i bedring, mens den økonomiske tillid steg lidt under det ventede. Mere overraskende var det, at industritilliden i eurozonen faldt til -1,1 i november, og senere i dag vil det vise sig, om tilliden fra industrien er blevet genvundet i december.

Den amerikanske jobrapport – også kaldet »kongen af nøgletal« - bliver præsenteret kl. 14.30 dansk tid. Flere økonomer venter, at fredagens officielle jobrapport vil være en anelse stærkere med en jobvækst på mellem 175.000-200.000 personer. Foruden tal for den amerikanske jobskabelse uden for landbruget vil der også blive præsenteret tal for arbejdsløsheden i USA i december.

Det sker på markederne fredag

Der er en blandet udvikling på de asiatiske børser fredag morgen, hvor udsvingene overordnet set er begrænsede. På aktiemarkedet falder Toyota-aktien ifølge Ritzau Finans med 1,9 pct., mens det toneangivende japanske indeks, Nikkei 225, dykker 0,3 pct., og Topix-indekset falder 0,4 pct. Det toneangivende Morgan Stanley Asia-Pacific-indeks ligger til en tilbagegang på 0,2 pct. med få timers handel igen på et par af regionens børser fredag morgen.