Pres på skatteminister om dyre retssager

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) kritiseres for at svigte retssikkerheden for små virksomheder. Han vil nu kigge på sagen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har markedsført sig selv som skatteminister med fokus på retssikkerhed. Nu bør han sætte handling bag ordene og genindføre virksomheders ret til dækning af omkostninger ved retssager mod Skat, den såkaldte omkostningsgodtgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har markedsført sig selv som skatteminister med fokus på retssikkerhed. Nu bør han sætte handling bag ordene og genindføre virksomheders ret til dækning af omkostninger ved retssager mod Skat, den såkaldte omkostningsgodtgørelse.

Sådan lyder opfordringen fra flere sider, efter at Berlingske i dag kan fortælle historien om Herlev-virksomheden Paranova, der risikerer ikke at have råd til at føre en sag i landsretten, selv om virksomheden har vundet over Skat i Landsskatteretten.

»Indtil videre har det været en gratis omgang for Karsten Lauritzen, og vi trænger til at se, at han mener retssikkerhed, så han også vil betale for det. Det vil være med til at genskabe tilliden til skattesystemet,« siger Henriette Kinnunen, chefjurist i den borgerlige tænketank CEPOS.

Hun fremhæver, at Karsten Lauritzen allerede har gennemført ændringer med fokus på retssikkerhed.

»For eksempel har han afskaffet Skats såkaldte stikkerlinje, og han har fremsat lovforslag, der skal bremse Skats adgang i folks private haver. Men det havde klædt ham også at genindføre omkostningsgodtgørelsen,« siger Henriette Kinnunen.

Hos regeringens støtteparti Dansk Folkeparti er skatteordfører Dennis Flydtkjær enig:

»Vi har haft sagerne med de forkerte ejendomsvurderinger og skandalen med udbyttebetalingerne. Det er vigtigt, at vi får retssikkerheden på plads på det her område. Skat har sindssygt mange penge til at føre sager for i forhold til de små virksomheder,« siger han.

Martin Lidegaard, skatteordfører for de Radikale, supplerer:

»Hvis man som borger eller virksomhed kommer i den situation, at det ikke kan betale sig at gå videre med en sag, så har vi et retssikkerhedsproblem,« siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen oplyser i en skriftlig kommentar, at omkostningsgodtgørelsen til selskaber og fonde vil være en del af hans såkaldte retssikkerhedspakke II, som kommer til foråret.

»Jeg har noteret mig, at selskaber og fonde ikke har samme mulighed for at få dækket deres udgifter af staten. Det har givet anledning til en del kritik, som jeg naturligvis tager alvorligt,« siger han.