Pres på regeringen for lavere energiafgifter

Otte organisationer fra fagbevægelsen og erhvervslivet kræver, at regeringen sætter energiafgifter ned som led i en kommende vækstplan.

Aalborg Portland, en af de virksomheder der er presset af NOx-afgiften Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Otte lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer lægger massivt pres på regeringen for at få sænket energiafgifterne som led i en kommende vækstplan. Det skriver Børsen.

Organisationerne peger både på den såkaldte PSO-afgift, som pålægges elregningen som led i omstillingen til grøn energi, og på NOx-afgiften på luftforurening.

»Erhvervslivet er hårdt belastet på de her udgifter. Så for at skabe nogle konkurrencevilkår, som er mere ens sammenlignet med vores nabolande, så kan parterne på begge sider af bordet se en fordel i, at vi skal have kigget på NOx- og PSO-afgiften,« siger forbundsformand for 3F Per Christensen til Børsen.

Også fagforeningerne Dansk Metal, FTF og LO samt erhvervsorganisationerne Landbrug & Fødevarer, DI, Dansk Erhverv og Dansk Energi peger på, at energiafgifterne skal sænkes. De fleste af organisationerne mener, at det skal ske uden at genåbne energiforlig fra 2012.

Skatteordfører for de Konservative Brian Mikkelsen (K) er glad for, at så mange organisationer vil sænke energiafgifterne.

»Vi sikrer arbejdspladser ved, at der er ordentlige investeringsvilkår for erhvervslivet. Der er fagbevægelsen også kommet til den konklusion, at energiafgifterne er en forhindring for investeringer i Danmark. Det presser regeringen,« siger han til Børsen.

Næste tirsdag er de borgerlige partier indkaldt til et møde hos klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R), hvor PSO-gebyret skal diskuteres.

Ifølge klima- og energiordfører for de Radikale Andreas Steenberg (R) gør det indtryk, at organisationerne vil have energiafgifterne ned.

»Det er også derfor, vi satte energiafgifterne ned i sidste års vækstplan. Det er også derfor, vi prøver at komme af med forsyningssikkerhedsafgiften. Så det er ikke fordi, vi ikke kigger på energien. Men jeg kan ikke love, at der bliver rykket på NOx-afgiften og på PSOen i forbindelse med vækstplanen,« siger han til avisen.