Populære minibiler rammer bilforhandlernes indtjening

Små biler til historisk lave priser sender bilforhandlernes indtjening ned. Importørerne klarer sig bedre, viser analyse.

Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De helt små biler er ekstremt populære i Danmark. Men de er formentlig knap så populære hos bilforhandlerne, som må se deres indtjening under pres. Den skarpe konkurrence har sendt priserne helt ned under 70.000 kr. for en ny bil, og der levner ikke megen plads til avance.

Dertil kommer, at der heller ikke er meget at tjene på at service så små og billige biler.

Samlet set betyder det faldende indtjening hos bilforhandlerne, mens bilimportørerne trods et fald tjener mere end forhandlerne målt per medarbejder, viser en analyse fra revisions- og konsulenthuset Deloitte.


Men der er forskelle på store og små forhandlere, og ifølge analysen har de største forhandlere over de seneste to år forbedret det primære resultat per ansat fra 23.000 kr. i 2010/11 til 34.000 kr. i 2012/13. Knap så godt går det for de mellemstore forhandlere, der har set det primære resultat per ansat falde fra 70.000 kr. 2011 til 46.000 kr. i 13.

»De største forhandlerehar historisk set haft en lavere indtjening pr. ansat end de mellemstore og større forhandlere, men de seneste år er forskellen mindsket, og fremskrives udviklingen, vil de største forhandleres indtjening pr. ansat krydse de mellemstore og større forhandleres indtjening per ansat,« skriver Deloitte i analysen.

Bilimportørerne tjener markant mere end forhandlerne, og deres indtjening per ansat udgør i 2012/13 1.067.000 kr. per ansat, hvilket er ca. halvt så meget som i den foregående periode.

»Indtjeningen i 2012/13 er faldet væsentligt i forhold til året før, hvilket tyder på intensiveret priskonkurrence med lavere avance til følge,« konstaterer Deloitte.

Importørerne har en solid egenfinansieringsandel på 43 pct. i 2012/13, og andelen af bilimportører med overskud ligger med 84 pct. højt i forhold til bilforhandlerne, hvor andelen med overskud over to år er faldet fra 83 til 73 pct. - på trods at et rekordstort antal nyindregistrerede biler i perioden.

Men der er fortrinsvis tale om de helt små biler, hvor avancen er lav både ved salg og efterfølgende.

»Skiftet over mod de mindre biler påvirker eftermarkedet - og dermed værkstedsomsætningen - fremadrettet og i analysens seneste år,« skriver Deloitte.