Politisk uro truer verdens økonomi

Danske Banks prognose "Globale Scenarier" opregner truslerne, der kan stikke en kæp i hjulet på verdensøkonomien. Politiske uenigheder i Grækenland, Japan og USA står øverst på listen.

Grækere demonstrerer mod de nedskæringer, som EU og IMF kræver for at holde hånden under Grækenlands vaklende økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Især situationen i Grækenland er på vippen og dybt afhængig af politisk enighed.

"Politiske risici er forstørrede på verdensplan - tydeligst i euroområdet, hvor politisk fiasko kan resultere i en forceret omstrukturering for Grækenland og udløse en ny finansiel krise," skriver Danske Bank.

Aftalen om endnu en vækstpakke til græsk økonomi er lækket fra EUs embedsværk, men politikerne står ikke på spring for at tage det første skridt - de europæiske befolkninger er nemlig ikke begejstrede ved udsigten til at skulle sende flere penge efter Grækenland

Men det er de nødt til, fastslår Danske Bank. Ellers vil den politiske tillid blive ødelagt og starte den sneboldeffekt, der tager flere europæiske lande med sig.

"Pludselige tab på bøgerne kan få den græske økonomi til at kollapse og vil få en meget skadelig effekt på banksektoren i hele Europa. På samme tid vil det ikke kunne forhindres at det spreder sig til Irland og Portugal. Det ville samtidig gøre det meget klart for de finansielle markeder, at Spanien og Italien står alene, hvis de får brug for hjælp," skriver banken og slår fast, at resultat vil være en recession i hele euro-området, en dæmper på verdensøkonomien og voldsomme fald på aktiemarkederne.

Også i Japan og USA er politisk usikkerhed en af de største trusler mod vækst.

USA nærmer sig grænsen for, hvor meget landet kan låne. Landet har nok på kistebunden til at betale sine regninger frem til august, men gældsloftet er nået, og politikerne er nødt til at finde en løsning.

"Vi tror på, at der vil blive indgået en aftale i sidste øjeblik, men vi kan ikke udelukke, at de først når tilenighed efter at have passeret deadline. Eftersom ingen forventer dette, vil det være et chok for finansmarkederne og vil kunne sende aktier stærkt nedad," skriver banken.

I Japan vedrører usikkerheden den politiske mulighed for en finanspolitisk stramning.

"Uden konkret handling på budgetunderskuddet, vil der sandsynligvis komme endnu en runde af nedgraderinger af Japans statsgæld i andet halvår 2011. Det kan udløse endnu en finansiel stramning og nære fornemmelsen af, at den europæiske gældskrise er blevet global," skriver Danske Bank.