Politisk stormløb mod låneordning

EU-regler spærrer vejen for eksporthjælp til små og mellemstore virksomheder. Erhvervsministeren opfordres til handling.

Læs mere
Fold sammen
Det skal være nemmere at lave små og hurtige handler i udlandet.

Med den såkaldte bankpakke II er der blevet stillet 20 mia, kr. til rådighed til formålet, og det er Eksport Kredit Fonden (EKF), som hører under staten, der skal formidle pengene som lån til eksporterende virksomheder.

Ifølge gældende EU-regler er imidlertid kun tilladt at give denne form for statstøtte til eksport i EU- og OECD-lande, hvis eksportprojektet strækker sig over mere end to år. Det betyder, at små og mellemstore virksomheder, der har brug for korte kreditter til små handler, ikke kan få hjælp.

På Christiansborg opfordrer erhvervsordførerne derfor økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) til at lægge pres på EU for at bløde op for reglerne.

De små skal med

- De små skal kunne komme med på banen, lige meget hvor korte kreditterne er. Jeg tror, at det er noget, der kommer med, siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører Colette Brix, som mandag gjorde økonomi- og erhvervsministeren på problemet ved at sende en skrivelse til ministeriet.

- Det kan ikke nytte noget, at alle 20 mia. kr. går til de store velbjergede eksportvirksomheder. Vi er nødt til at sikre, at der også er til de små, så skal ud på vækstmarkederne, uddyber Colette Brix og tilføjer, at Dansk Folkeparti også gerne ser, at virksomheder, der låner penge eksportprojekter, får mulighed for at sætte lånerenten i bero for at få et bedre overblik over egen økonomi.

For at få EU til at bløde op for reglen, der hindrer EKF i at bistå kortvarige eksportforretninger, opfordrer Colette Brix til, at Lene Espersen tager sagen op i EU. Samme toner lyder fra Socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav.

- Det, synes jeg, ville være glimrende. Der er ingen tvivl om, at der er behov for at se på EU med de briller, vi nu har fået med finanskrisen. Den er i høj grad en konsekvens af EU’s liberaliseringsbestræbelser over en ganske lang periode, siger han og henviser til, at Poul Nyrup Rasmussen, som sidder i Europaparlamentet for Socialdemokraterne allerede har arbejde for at lægge begrænsninger på kapitalfondenes råderum.

Hos det Radikale Venstre har Morten Helveg Petersen ikke på stående fod overblik over reglernes udformning, men anser det for vigtigt at sætte fokus på emnet.

- Det er noget, som landene kollektivt står overfor. Hvis dette viser sig at være et generelt problem i Europa, så er det måske værd at kigge nærmere på det, udtaler erhvervsordføreren.