Politisk pres på luksusbutikker

Af hensyn til Københavns image bør butikker afbryde kontroversielt samarbejde med kinesiske guider, lyder opfordring fra overborgmesteren. Butikkerne afviser at rette sig efter ham.

Foto: Dennis Lehmann. En af de københavnske luksusbutikker, der har betalt sorte penge til kinesiske guider, bliver nu trukket i Landsretten af Skat i København. På billedet er det ikke en kinesisk guide, men en kinesisk turist, der spejler sig i en butiksrude i den dyre ende af Strøget.
Læs mere
Fold sammen

Bundter af tusindkronesedler under bordet og skatteunddragelse for 25 millioner kroner.

Den slags må stoppe nu, lyder det fra overborgmester Frank Jensen (S), der kritiserer flere af Københavns mest eksklusive butikker for i hemmelighed at udbetale millioner af kroner til kinesiske guider, som skaffer dem kunder.

»Det er vigtigt, at turisterne får en god op-levelse i København, og derfor er det ekstremt ærgerligt, hvis upålidelige guider med store personlige, økonomiske interesser får lov til at styre Strøget og handelslivet i København,« siger Frank Jensen (S), overborgmester i Københavns Kommune.

»Jeg blandet mig normalt ikke i butikkernes drift, men fordi det her fænomen har betydning for hele Københavns anseelse, vil jeg opfordre butikkerne og København City Center til at gå sammen og finde en løsning på problemet,« siger han og foreslår, at butikkerne ansætter deres egne kinesisksprogede guider, ligesom Københavns Lufthavne har gjort.

»Man må tænke på, at København bliver markedsført mund-til-mund, og vi har hidtil haft en stor fordel ved at kunne tilbyde turisterne ordentlige forhold. Det skal vi også kunne i fremtiden,« siger han.

For få måneder siden afdækkede Berlingske Business, hvordan Københavns mest eksklusive butikker, heriblandt urmagerforretningerne Klarlund og Ole Mathiesen har indgået aftaler om anvisningsprovision til kinesiske guider.

Kritikken preller af på butikker

Ingen af de omtalte butikker ville offentligøre, hvor store beløb, de giver. Dagen efter kunne Skat dog fortælle, at der ikke var blevet betalt skat af mindst 25 millioner kroner, som pels-, ur- og smykkebutikker har udbetalt til kinesiske guider, og at problemet typisk var, at guiderne forsømte at selvangive beløbene.

Allerede dengang udtrykte Wonderful Copenhagen bekymring over fænomenet, og også Dansk Detail har i kraftige vendinger opfordret butikkerne til at ændre praksis. Men kritikken preller af på butikkerne, og overborgemesterens opsang gør heller ingen forskel.

»Jeg er forundret over, at der er blevet skabt så meget polemik om det her,« siger Trine Thorning, direktør i Danske Guldsmede og Urmagere, som repræsentere flere af hovedstadens mest eksklusive smykke- og urforretninger.

»Vi har været i en situation, hvor der ikke har været så meget gang i detailhandlen, som vi kunne ønske os. Når der så er nogen, som gør det godt, forstår jeg ikke, hvorfor folk har så travlt med at kritisere det. Man skal passe på med ikke at dræbe al vækst,« siger hun og fortæller, at hun gerne vil mødes med overborg-mesteren for at forklare, hvorfor det nuværende system er velfungerende.

Langtfra alle er dog enige i, at de kinesiske guider er en fordel for byen. Guiderne har i flere tilfælde truet med boykot, hvis butikker ikke vil betale dem op til ti procent i anvisningsprovision, har butikschefen hos Ecco på Strøget forklaret i avisen.

Berlingske Business har flere gange forsøgt at få et interview med direktøren i København City Center, Jan Michael Hansen, men han ønsker ikke at svare på spørgsmål om butikkernes betaling til de kinesiske guider.