Politisk enighed: Vi skal have de små virksomheder ud i verden

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil satse på regionale styrker, opsøge eksportguldæg og smidiggøre indgangen til eksportstøtte for at få flere små- og mellemstore virksomheder ud på eksportmarkedet.

Handels og udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil styrke eksporten for de små og mellemstore virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kan kalde den eksportens tiendedelsregel. Det er nemlig kun hver tiende af Danmarks 300.000 virksomheder, der eksporterer sine varer eller ydelser, og af de eksportaktive står en tiendedel – altså 3.000 – for 90 procent af eksporten.

Denne regel skal Danmark meget gerne have et opgør med, i hvert fald hvis det står til handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). Med en firepunktsplan ønsker den socialdemokratiske minister nemlig at bringe 500 små- og mellemstore virksom­heder ud på eksportmarkeder. I særdeleshed for at hjælpe udkantsdanmark.

»Der er et vigtigt tema, hvordan vi får skabt job og ikke mindst, hvordan vi får skabt job i hele Danmark. Vi har mange eksport­virksomheder i det vestlige Danmark, hvor der efterlyses jobudvikling, så at få flere små- og mellemstore ud på eksportmarkederne vil skabe større balance i job­udviklingen i Danmark,« siger Mogens Jensen, der lægger op til, at støtteapparatet skal spille bedre sammen og billedligt talt ud at ringe på dørklokker:

»Det siger sig selv, at når kun hver tiende virksomhed eksporterer, er der et enormt potentiale. Jeg tror, at den opsøgende indsats bliver fundamentalt afgørende, og når så virksomheden har meldt sig under fanerne, skal det være let og ubureaukratisk,« siger Mogens Jensen.

Ministerens udspil møder ros fra både DF, K og V, men de tre partier ser samtidigt gerne, at der kommer mere fra samme skuffe.

»Jeg mener, at de fire tiltag er indlysende rigtige. Men det er småting, og der er brug for, at vi tager fat på en prioriteret indsats, hvor det også handler om økonomisk støtte i målrettede puljer,« siger de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, der deler ambition om en yderligere styrket indsats med erhvervsordfører Kim Andersen (V):

»Det er på høje tid, at regeringen gør noget, og jeg hilser det velkomment. Der skal sættes et skarpt fokus på SMVerne, hvis vi skal skabe vækst i den private sektor,« siger han.

Ønske om lange forlig

Hos Håndværksrådet kalder Jens Kvorning, chef for organisationens internationale afdeling, ministerens tiltag for fornuftige, men han savner en mere principiel debat om eksport­støtten.

»Vi efterlyser lange og brede forlig for eksporten. De seneste ti år har der været en finansiel zigzag-kurs, hvor virksomhederne ikke har noget at forholde sig til. I det store billede er det peanuts, vi taler om, men vi efterlyser, at der bliver sikret ressourcer over en lang periode, så støtten ikke ændrer sig fra finanslov til finanslov,« siger Jens Kvorning.

Ideen om lange forlig bakkes der op om hos Venstre og de Konservative, hvor Brian Mikkelsen sagtens kan se, at man laver både fire- og femårsaftaler:

»Det vil være godt med en bred aftale på området. Man kunne lave fire eller fem-årige aftaler for at sikre kontinuitet. Det er et område, hvor vi må kunne blive enige,« siger Brian Mikkelsen, der meget vel kan få ret i det med enigheden.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen erklærer sig i hvert fald klar til at give den langsigtede støtte et eftersyn.

»Jeg ser gerne på en mere langsigtet eksport­støtte og meget gerne i et bredt forlig. Det vil være en naturlig forlængelse af, at vi nu går i gang med at skabe mere sammenhæng for virksomhederne,« siger han.