Politikere tager sig til hovedet: »En væsentlig ændring i offentlighedsloven er blevet skjult«

SF, Enhedslisten og de Radikale retter en hård kritik af forløbet omkring en hidtil overset regel i offentlighedsloven.

De Radikales retsordfører, Zenia Stampe: »Selvfølgelig kan der være hensyn, der gør, at dokumenter kan undtages fra offentlighed, men det må bero på en konkret vurdering.« Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vækker opsigt på Christiansborg, at en hidtil overset stramning i offentlighedsloven tilsyneladende blev listet igennem, da den nye offentlighedslov blev vedtaget i 2013.

Berlingske kan i dag fortælle, at Folketingets Ombudsmand har følt sig nødsaget til at orientere Folketinget om den oversete regel. Den såkaldte formodningsregel, som gemmer sig i bemærkningerne til loven, gør det langt sværere for offentligheden at få indsigt i transaktioner mellem stat og kommune og private virksomheder som i eksempelvis statens salg af DONG-aktier i 2013.

»Vi overså formodningsreglen, og det må vi råde bod på. Jeg vil rejse sagen politisk og få den med ind i de forhandlinger, vi skal have i forbindelse med evalueringen af offentlighedsloven,« siger de Radikales retsordfører, Zenia Stampe.

Hun ser formodningsreglen som et stort tilbageskridt:

»Som jeg læser det, kan en myndighed uden at begrunde det i en konkret sag give afslag om aktindsigt. Selvfølgelig kan der være hensyn, der gør, at dokumenter kan undtages fra offentlighed, men det må bero på en konkret vurdering.«

Sagen op i Retsudvalget

SFs retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, har bedt om at få formodningsreglen sat på dagsordenen i Folketingets Retsudvalg.

Samtidig vil hun bede Folketingets Ombudsmand om at behandle stramningen i den undersøgelse af offentlighedsloven, som han ifølge forliget om loven skal foretage to år efter lovens ikrafttræden. Hun kalder det »lovsjusk« og »ekstremt rodet«, at det ikke har været tydeliggjort for Folketinget, at formodningsreglen udgør en stramning.

­Samme pointe kommer fra Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.

»En væsentlig ændring i offentlighedsloven ser ud til at være blevet skjult for Folketinget. Vi har hele tiden sagt, at ændringen af offentlighedsloven medførte meget mere lukkethed. Men det er åbenbart endnu værre, end vi troede,« siger han:

»Det er klart et punkt, som vi må tage med i de kommende forhandlinger om offentlighedsloven.«

VLAK-regering har i regeringsgrundlaget lagt op til at ændre på nogle af de mest kritiserede dele af den nye offentlighedslov:

»Når offentlighedsloven skal evalueres i 2017, vil regeringen lempe ministerbetjeningsreglens beskyttelse af den interne og politiske beslutningsproces i forhold til de nuvæ­rende regler,« fremgår det.