Politiets teori: Tæt venskab mellem Sven og »udlandsdanskeren« snød Skat for millioner

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: ERIK REFNER

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik skal du høre mere om den tætte duo, som er sigtet for at have snydt skat for 37 millioner. Du finder også ud af, hvad håndværkerne i Magasin på Kgs. Nytorv har så travlt med. Og så skal du høre, om George Clooneys spiritusfabrik. Læs med.

1
Venner gennem 30 år sigtet i sag om udbytteskat

I årevis har Skat og dansk politi haft mistanke om, at en tæt alliance mellem Skats medarbejder Sven og en udlandsdansker har fusket med udbytteskat.
De to sidder lige nu varetægtsfængslet og er sigtede for at have bedraget Skat for 37,4 millioner kroner ved at få udbetalt udbytteskat på vegne af et selskab, der hører hjemme i det caribiske skattely Dominica.

Skattemedarbejderen Sven, som blev kendt i DR-programmet Milliardkuppet, har været venner med udlandsdanskeren siden 1970'erne. Det kan DR nu fortælle.

Allerede dengang var Sven hos Skat, hvor han har arbejdet i cirka 40 år. Mellem 2006 og 2010 modtager Sven knap to millioner kroner fra udlandsdanskeren på sin konto i Nordea. Det er mystisk, mener Skat. Men Sven fortæller, at han står midt i en dyr skilsmisse og har lånt pengene af sin ven, hvilket betyder, at han ikke behøver at betale skat.

I dag mener politiet, at de knap to millioner kroner har været Svens løn for at have hjulpet med at gennemføre svindlen.

Begge nægter sig skyldige.

2
Magasin går under jorden med nyt madmekka

Det sidste halvåndet har travle håndværkere arbejdet i kælderen under Magasin midt i København. Om ganske få uger er de klar til at præsentere Magasins nye satsning:

En kælderetager med restauranter, en ny vinafdeling og et nyt konfektureunivers, hvor produktion af bolsjer og chokolade foregår for øjnene af kunderne.
Magasin håber, at ombygningen kan være med til at hæve det ugentlig kundebesøg i Magasin fra 40.000 til 50.000 gæster. Læs mere om den nye satsning her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

3
Dansk direktør er gift med thailænder og opgiver Danmark

I 1994 rejste Bo Nielsen til Malaysia for at arbejde for Østasiatisk Kompagni. Siden har han arbejdet sig op i flere store asiatiske stillinger og har været direktør for en unavngiven virksomhed med 15.000 ansatte.

Bo Nielsen havde altid forestillet sig, at han en dag ville vende hjem til Danmark. Men da han er blevet gift med Pla Pathitha fra Thailand, har han droppet planerne om at vende hjem, skriver Børsen.

Reglerne for at få en udenlandsk ægtefælle til Danmark er blevet strammet så meget, at Bo Nielsen ikke orker at tage kampen med de danske udlændingemyndigheder.

»Jeg havde godt læst, at reglerne var strammet, men i min naivitet havde jeg ikke regnet med, at det ville gælde for mig. Jeg troede ikke, at det skulle være et problem for mig at få min kone med til Danmark,« siger Bo Nielsen.

4
Discountkrigen raser videre: Netto vil åbne 60 nye butikker

Kampen for at sætte sig på det danske discountmarked er benhård, og Netto er gået i offensiven for at vinde markedsandele. Inden året er omme skal Netto have åbnet 60 nye butikker. Det skriver Finans.

For et par uger siden overtog Netto de 81 lejemål rundt om i landet, som Kiwi efterlod, da Dagrofa valgte at lukke kæden. 42-25 af de nye Netto-butikker skal ligge i tidligere Kiwi-lokaler.

»Samtidig har vi, før Kiwi-aftalen kom, selv lagt planer om nye butikker i år. Så jeg forventer ud fra den øjeblikkelige vurdering, at vi når på 60-70 ekstra butikker inden året er omme - eller først i 2018,« siger landechef Brian Brian Seemann Broe, Netto Danmark, som nu skal på jagt efter nye medarbejdere.

5
George Clooney sælger sit tequilla-firma for milliarder

For fire år siden besluttede skuespilleren George Clooney og to venner sig for at lave deres eget tequilafirma. Casamigos kaldte de tequilaen, som nu skal sælges til den store britiske drikkevareproducent Diageo. Beløbet lyder på én milliard dollar, skriver Financial Times.

Det er stadig planen, at Clooney og hans venner skal arbejde for Casamigos.

»Vi skal være en stor del af Casamigos. Det starter med et shot i aften. Måske to,« siger Clooney til det amerikanske medie CNBC.

Det sker i dag

  • Kl. 9: Regeringen åbner trepartsforhandlingerne med LO og DA om efteruddannelse.
  • Kl. 9: Danmarks Statistik offentliggør omfanget af salg af tobak og alkohol i 2016.

Det sker på markederne

Der er generelle stigninger på de asiatiske markeder:

  • Nikkei 225 i Japan: 0,2 pct.
  • Hang Seng i Hong Kong: 0,6 pct.
  • Kospi i Sydkorea: 0,2 pct.