Polakker går for 83 kr. i timen på de danske villaveje

På de store byggepladser ligger polakkernes gennemsnitsløn på 123 kr. i timen.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny rapport konkluderer, at jo mindre arbejdsgiveren er, jo mindre løn er der til arbejdskraften – og de danske villaejere betaler kun polakker 83 kr. i timen for at ordne huset, skriver Finans.

I den anden ende af skalaen – på de store byggepladser – ligger polakkernes gennemsnitsløn på 123 kr. i timen.

Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) står bag rapporten.

»Vores rapport viser, at der – groft tegnet op – er et todelt arbejdsmarked i byggeriet med arbejde på villavejene kontra de store byggepladser. Overskriften er, at det er social dumping, når hr. og fru Jensen laver en aftale med en håndfuld polakker,« forklarer Søren Kaj Andersen, leder af Faos.

»Rapporten viser, at der er tale om udbredt social dumping af udenlandsk arbejdskraft, og det er urimelig konkurrence for danske håndværkere, der ikke kan leve af sådan en løn. Det har vi peget på i lang tid, så vi er tilfredse med, at det nu bliver slået fast,« siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s byggegruppe, til Finans.

Dansk Byggeris adm. direktør, Lars Storr-Hansen, mener omvendt, at problemet er, at 3F ikke får overenskomstdækket virksomhederne. På de store byggepladser er der ikke problemer, for her er lønnen inden for overenskomsten,« siger han.