Pluk de lavthængende frugter og skab vækst

Lad os ikke glemme at få fjernet de meningsløse afgifter og lette de administrative byrder, der ligger lige for.

06BUS94156957-130235.jpg
Gør op med meningsløsheder som tillægsafgiften på cider, skriver direktør Niels Hald, Bryggeriforeningen. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Al ære og respekt for de ambitiøse reformer, som politikerne diskuterer i disse uger, hvad enten det drejer sig om skat, pension eller uddannelse.

Men lad os nu ikke glemme at plukke de lavthængende frugter. De små justeringer, som vil betyde en kæmpe forskel for virksomhederne og bidrage til at skabe vækst til gavn for os alle sammen. Nu og her.

Lad mig give tre konkrete eksempler.

Emballage: I dag er der afgift på den emballage, der allerede indsamles og genanvendes, mens den emballage, der smides ud til forbrænding, er fritaget for afgift. Ja, den er god nok! Bryggerierne indsamler og genanvender i dag stort set al sin emballage gennem Dansk Retur­system. Det koster os 238 millioner kroner. Alligevel pålægges vi oveni en emballageafgift på stort set samme beløb, nemlig 239 millioner kroner. Men der er jo ingen god grund til at belaste virksomhederne dobbelt. Emballageafgiften bør fjernes.

Cider: For syv år siden vedtog Folketinget en tillægsafgift på cider, der selvfølgelig gjorde produkterne dyrere. Det har betydet, at salget er faldet med omkring 40 procent, og at over halvdelen af den cider, der sælges til danske forbrugere i dag sker fra grænsebutikker – halvdelen af videresalget af grænse-cideren sker endda illegalt.

Det er til skade for både dansk økonomi og beskæftigelse. Ændringen har også betydet, at unge i stigende grad drikker hård spiritus, som de blander med sodavand.

Det er bekymrende og kan have konsekvenser for sundheden. Også derfor bør afgiften fjernes.

Indbetalinger: I dag kan små og mellemstore virksomheder nøjes med at indbetale moms en gang i kvartalet eller hvert halve år. Det er en stor administrativ lettelse. Så hvorfor ikke gennemføre samme princip for afgifter, f.eks. ølafgifter?

Konkret vil det spare de små virksomheder for ti indberetninger hvert eneste år. Altså en administrativ lettelse, der vil kunne mærkes.

Selvfølgelig skal vi diskutere store reformer. Men lad os ikke glemme at få fjernet de meningsløse afgifter og lette de administrative byrder, der ligger lige for.