Pessimistisk cheføkonom: Desværre ligner det, at jeg får ret

Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen har gennem et stykke tid skilt sig ud som den mest pessimistiske blandt de økonomer, der beskæftiger sig med at udarbejde prognoser for dansk økonomis fremtid. Og dagens skuffende tal for udviklingen i bruttonationalproduktet (BNP) bekræfter hans bange anelser.

Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Med dagens tal og de usikkerheder vi ser i den globale økonomi er vores vurdering endda, at selv vores vækstskøn kan være for optimistiske - specielt for i år, skriver han i en kommentar til tallene.

BNP faldt 0,3 pct. i andet kvartal fra første kvartal, viser den første opgørelse af nationalregnskabet fra Danmarks Statistik. Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg var der ventet en beskeden vækst på 0,3 pct. I årets første halvår er BNP steget med 0,5 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Jes Asmussens skøn var forud for dagens tal, at BNP i år ville vokse med beskedne 0,75 pct. og næppe meget mere end 1 pct. næste år. Dermed ligger hans vurdering betragteligt lavere end de øvrige prognoser. For eksempel forventer regeringen en vækst på 1,4 pct., mens Danske Banks senest offentliggjorte prognoser har indregnet en vækst på 1,5 pct.

Nordea, der offentliggør ny vækstprognose på tirsdag, har hidtil ventet en vækst på 1,3 pct., mens Nationalbankens skøn fra juni lyder på 1,5 pct. og vismændenes prognose fra maj forudser 1,4 pct. Tilbage i maj ventede Handelsbanken 0,9 pct.

- Får vi ret i vores mere dystre prognoser, kan problemet med regeringens beslutning om at gå lige til stregen med budgetunderskuddet på baggrund af høje forventninger til væksten nemt blive en udfordring, skriver Jes Asmussen.

- Hvis ikke der kommer mere gang i dansk økonomi, er der således en meget betydelig risiko for, at Danmark kommer på kant med EU's regler og dermed blive tvunget til at føre en kontracyklisk finanspolitik med offentlige opstramninger på et tidspunkt, hvor dansk økonomi ikke er inde i et selvbærende opsving, vurderer han.