Personalefester redder fyrværkerifabrikanter

Overlevelse. Det er ikke salget af nytårsfyrværkeri, men derimod professionelle fyrværkeriopgaver, som sikrer den nødvendige indtjening i fyrværkeribranchen.

Det er hårde tider for fyrværkeribranchen. Nye krav til produkterne og en sagsperiode som begrænser sig til ugerne op til nytår er med til at hæmme indtjeningen. Derfor overlever virksomhederne ved at sikre sig en løbende indtægt over året i form af private arrangementer og ved at producere isfontæner.

Det er blandt andet sket i virksomheden Poulsens Fyrværkerifabrik, som på grund af krav til opbevaring af produkterne har skåret al sin festfyrværkeri væk. I dag producerer virksomheden kun isfontæner, fordi de kan sælges hele året.

- Reglerne for fyrværkeriproduktion er så urimelige nu, at vi helt har droppet den aktivitet. Branchen har mistet millioner af kroner på den konto, så nu fokuserer vi kun på dessertfontæner, siger direktør Louise Poulsen.

Også Fyrværkerifabrikken Nordlys er gået over til at producere festfyrværkeri for at overleve i kampen på det besværlige marked.

Nødvendig med stabil indkomstHos Tinghøjgaard Fyrværkerifabrik sikrer direktør Michael Gram Larsen sig et stabilt indtjeningsniveau ved at arrangere professionelt festfyrværkeri til blandt andet personalefester.

- Salget af fyrværkeri til private er så begrænset til én periode, at vi ikke kan være afhængige af det. Hvis de lover dårligt vejr nytårsaften kan det jo påvirke et helt års omsætning enormt, siger han.

Virksomhederne i branchen er da også nødt til at være kreative for at overleve. ErhvervsBladets brancheanalyse viser, at uventet store omkostninger hindrer virksomhederne i at tjene penge. Sidste års primære resultat er faldet med en femtedel, og dermed fortsætter de senere års nedadgående tendens efter ulykken i Seest i 2004 strammede reglerne gevaldigt.

Derfor er virksomheden Importa A/S også glad for, at de importerer andet end fyrværkeri. Virksomheden er gået fra 2.000 til 90.000 kr. i overskud, men det skyldes udelukkende importen af tobak og piber.

- Fyrværkeriimport udgør kun en tiendedel af vores import, for markedet er blevet gjort helt uigennemskueligt. Reglerne for transport og opbevaring af fyrværkeri gør simpelthen for dyrt, siger direktør Kirsten Sørensen.