Pensionsselskaber frygter for ny dansk finanskrise

ARKIVFOTO. Direktør, Hasse Jørgensen, i Sampensions hovedkontor i Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

Den Europæiske Centralbank (ECB) sendte i sidste uge signaler om, at den nuværende lempelige pengepolitik kan blive udvidet, hvilket bekymrer de danske pensionsselskaber, da udsigterne til en længere periode med rekordlave renter kan skabe grobund for den næste finanskrise.

Det skriver dagbladet Børsen.

- Hvis man i mange år har ekstremt lave renter, får man sat gang i flere og flere projekter, som i bund og grund kun er baseret på, at man kan låne penge utroligt billigt. Det er en risiko, der bliver større, jo længere man har den lave rente, siger Hasse Jørgensen, administrerende direktør i Sampension, til dagbladet Børsen.

Morten Kongshaug fra Industriens Pension deler Hasse Jørgensens bekymring. Begge mener, at samfundsøkonomien er i fare, og de frygter, at de mange år med lave renter kan skabe for store risici på de finansielle markeder, hvilket den seneste tids store stigninger i boligpriser og på aktiemarkedet, tydeligt indikerer.

Mens pensionsselskaberne venter på lysere tider, har flere kastet sig over store investeringer i alternative projekter, som for eksempel infrastruktur, der på sigt skal give et stort afkast. Dog advarer Morten Kongshaug, at selskabernes ivrige jagt på højere afkast på kort sigt får lagt kimen til meget negative afkast på længere sigt.