Pensionspenge får kold skulder

Folketinget er ikke umiddelbart klar til at lade pensionspenge bygge broer og havnetunnel.

Foto: Axel Schütt
Regeringens finansminister Bjarne Corydon (S) siger ikke umiddelbart ja til at lade fem af landets største pensionskasser investere i offentlige anlæg i såkaldte OPP-konstruktioner - offentlig private partnerskaber.

Over for Børsen siger Bjarne Corydon, at han frygter en regning til skatteyderne.

"Der er altid en regning, der skal betales - også for et OOP-projekt. Og den vil altid til sidst ende hos skatteyderne," siger han til avisen.

I øvrigt er groft sagt halvdelen af pensionspengene statens egne udskudte skatter, og det har tidligere været nævnt som mulighed at inddrive skatterne tidligere for selv at kunne disponere over dem.

Baggrunden er, at Pensiondanmark, PFA, Sampension, PKA og ATP er gået i gang med at undersøge mulighederne for at investere i OPP-projekter, og en havnetunnel i København er nævnt som en mulighed.

Men hvor staten kan finansiere sig til omkring 2 procent gennem statsobligationer, så skal pensionsselskaberne have mere end det dobbelte i afkast på medlemmernes penge. Og derfor tror Søren Andersen, adm. direktør i rådgiverfirmaet Invensure, ikke på konstruktionen.

"Jeg har svært ved at tro på, at staten kan slippe af med risiko i et omfang, der retfærdiggør, at den skal betale 5 procent ekstra," siger han til avisen.

Både Venstre og Enhedslisten deler Bjarne Corydons skepsis netop fordi staten kan hente penge billigere via sine statsobligationer.

"De offentlige projekter skal ikke bare være et sted, hvor pensionskasserne kan få høje afkast," siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen .