Pensionskommissionens skæbne sender formanden i det røde felt

Professor Torben M. Andersen er dybt skuffet over, at regeringen har nedlagt den særlige Pensionskommission, som skulle kigge på, hvordan det bliver en bedre forretning at spare op til alderdommen. Nu er der fare for, at der kommer en dårlig pensionsreform til skade for tusindvis af danskere.

Vendelboen Torben M. Andersen er ikke en mand, der går med følelserne uden på tøjet, men V-regeringens nedlæggelse af Pensionskommissionen har ophidset ham. Foto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Superprofessor og tidligere økonomisk overvismand. Internationalt respekteret videnskabsmand. Formand for talrige udvalg og kommissioner. Rådgiver for EU-­Kommissionen og regeringer i flere andre lande. En lysende stjerne på den danske økonom­himmel. »Torben 13-tal«. En sublim pædagog. Hædret af aarhusianske økonomi­studerende. Modtager af en hel vifte danske og udenlandske hæderspriser. Forfatter til talrige lærebøger og videnskabelige artikler.

Torben M. Andersen har så mange og flotte titler at vise frem, at det bør imponere de fleste. I foråret 2014 gav den tidligere SR-regering ham endnu en titel. Nemlig som formand for den dengang helt nye Pensionskommission, der skulle kulegrave det danske pensionssystem, hvor tusindvis er fanget i en slags økonomisk fælde, hvor det slet ikke kan betale sig at spare op.

Mange taber sådan set penge på at spare op på egen hånd til alderdommen, fordi én ekstra krone i egen opsparing blot fører til, at eksempelvis folkepensionens tillæg på cirka 75.000 kroner årligt, ældrecheck på 16.400 kroner, medicintilskud og boligydelse sænkes lige så meget – eller i værste fald endnu mere.

I det røde felt

Men nu har den nye V-regering ved skatteminister Karsten Lauritzen besluttet at nedlægge Pensions­kommissionen og overladt opgaven til embedsmænd i Skatte­ministeriet. Det har fået den ellers så stilfærdige Torben M. Andersen til at ryge op i det røde felt. Til dagbladet Børsen siger han, at der nu er fare for, at vi får lavet uheldige ændringer i vores pensionssystem, når regeringen til næste år skal gennemføre en pensions­reform.

»Det er problematisk. Det er vigtigt at undgå en zigzagkurs og sikre stabilitet på pensionsområdet,« siger han til avisen.

Bag disse lidt hårde ord – og den imponerende karriere – gemmer sig et yderst behageligt og lidt forsigtigt menneske, som man næppe ville forbinde med al denne hæder og alle disse titler, hvis man altså ikke vidste bedre. Åbentstående skjorte, slidte jeans, udjokkede sejlersko, strithår og en vis ydmyg fremtræden er Torben Magnus Andersens kendetegn. Der skal noget særligt til, før han trækker i jakkesæt, sorte sko og hæver stemmen.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Omvendt afslører købmandssønnen fra Frederikshavn ofte sin humoristiske sans med sjove historier fra sin omgang med landets – og udlandets – kloge hoveder. Smilet er i det hele taget tit fremme på hans ungdommelige ansigt, og blandt andet derfor er det en for­nøjelse at lytte til hans fore­læsninger, der er præget af overblik, klarhed og en elegant stilsikkerhed.

Selv om Torben M. Andersen på ægte vendelbovis ikke bryder sig om den store opmærksomhed om sin egen person, blander han sig dog ofte og gerne i samfunds­debatten med skarpe synspunkter.

I fritiden spiller han med mellem­rum trompet i Bangsbostrand Byorkester, der har navn efter en sydlig forstad til Frederikshavn. Han har også et landsted i en lille flække på Djursland, hvor der blandt andet er et større antal islandske heste, som skal passes, når han ikke rejser i udlandet eller er i København for at diskutere vismandsrapporter eller holde foredrag.