Pensionsbranche: Nødvendigt at investere alternativt

Pensionskasser investerer i højere grad uden for normale områder. Det er nødvendigt, siger vicedirektør.

Læs mere
Fold sammen

København. Landets pensionskasser smider i højere grad penge efter alternative ting som skovbrug eller kredit.

Men selv om de alternative investeringer er forbundet med nye risici i forhold til mere klassiske, så er det en nødvendig retning at gå, lyder det fra pensionsbranchen.

Vicedirektør i pensionsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, Jan V. Hansen, fortæller, at pensionsselskaberne har været nødt til at søge nye veje.

»Som forholdene på de finansielle markeder er i dag, er pensionskasserne nødt til at tage en kontrolleret risiko, hvis de skal sikre kunderne et positivt afkast.«

»Hvis selskaberne investerer i obligationer, får man en rente tæt på nul. Det afgørende er, at det er en risiko, som selskaberne har styr på og kan kontrollere. Det kan de i forhold til alternative investeringer,« siger han.

Finanstilsynet offentliggjorde fredag en opgørelse. Den viser, at pensionskasserne øgede deres investeringer i alternativer til aktier og obligationer med 14 procent i 2016 til 289 milliarder kroner.

De alternative investeringer dækker blandt andet over investeringer i jordbrug, kredit og infrastruktur.

Finanstilsynet understreger i sin opgørelse, at denne type investeringer kræver flere kompetencer hos pensionskasserne.

Jan V. Hansen forklarer, at selskaberne derfor har hentet viden om de nye markeder og områder, som de er trådt ind på. Det er eksempelvis viden om reguleringsmæssige og tekniske risici.

Selskaberne skal dermed kunne kontrollere de nye risici, som er forbundet med de alternative investeringer.

»Tidligere har selskabernes hovedfokus været at kontrollere finansielle risici.«

»Med alternative investeringer har de bevæget sig ud på en ny boldbane, hvor de gennem flere år seriøst har opbygget ny viden og kompetencer,« siger vicedirektøren