Pengeregn fra store danske virksomheder

Gigantiske summer er på vej ud til aktionærerne i de store, danske børsnoterede selskaber. Udbytter og aktietilbagekøb vil i år slå alle tidligere rekorder med flere længder, viser en ny optælling.

Aktionærerne tjener milliarder. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

De store, danske børsnoterede virksom­heder vil i år udbetale udbytter til deres aktionærer og tilbagekøbe egne aktier i et gigantisk omfang, som aldrig er set større.

Alene 16 af de store selskaber, som indtil videre har aflagt regnskab, har annonceret udbytter og tilbagekøb af aktier for tæt ved 79 milliarder kroner.A.P. Møller - Mærsk, som endnu ikke har aflagt regnskab, udbetalte sidste år udbytter for syv milliarder kroner og købte egne aktier tilbage for seks milliarder. Det tal bliver sandsynligvis endnu større i år.

Det betyder, at de samlede udbytter og aktietilbagekøb vil nærme sig astronomiske 100 milliarder kroner i år. Det er en firedobling i forhold til 2010 og mere end en femdobling i forhold til 2008, da de samlede udbytter og aktietilbagekøb var nede på tæt ved 20 milliarder kroner.

Det viser en optælling, som Sydbank har udarbejdet for Berlingske Business. Bankens aktieanalysechef, Bjørn Schwarz, betegner det som »supergodt for aktionærerne«, at tårnhøje udbytter og tilbagekøb i år forgylder dem på enestående vis.

»Det vidner om, at selskaberne er inde i en god gænge og er blevet toptrimmet under de senere års krise. Meget tyder tilmed på, at fremgangen fortsætter i år, sådan at udbytterne til næste år vil blive endnu større,« siger han.

Mange af virksomhederne er tilmed ikke specielt tilbageholdende med at investere. Så det er, fordi de mangler gode projekter at investere i, at de sender penge ud til aktionærerne. Novo Nordisk, Novozymes og flere andre af de store selskaber investerer faktisk for fuld kraft.

Cheføkonom Klaus Rasmussen fra DI (Dansk Industri) vurderer da også, at de store udbytter ikke er et tegn på, at der investeres for lidt.

»For virksomhederne investerer i det, der er rentabelt. Men de fleste store virksom­heder betaler både store udbytter og investerer ganske meget. Udbytterne er nødvendige for at give aktionærerne noget til gengæld for de penge, de stiller til rådighed for virksomheden, og udbytterne er stigende, fordi det går bedre med indtjeningen,« siger han.

Aktiechef Michael Borre fra Nordea ser de store udbytter og tilbagekøb af aktier som en ren gevinst for aktionærerne og et signal om, at det går godt flere steder.»Mange af de penge, som selskaberne udbetaler til deres aktionærer, vil tilmed blive geninvesteret i de samme aktier og dermed understøtte kursen,« siger Michael Borre.

Tæt ved halvdelen af de danske aktier ejes af udenlandske investorer, som dermed modtager tæt ved halvdelen af de store udbytter. Resten går til danske aktionærer, som enten kan være store pensionskasser, private småsparere, virksomheder, fonde, foreninger eller noget helt andet.

Aktiekursen har det med at falde, når udbyttet bliver udbetalt. Er der tale om et udbytte på eksempelvis to procent, falder aktiekursen typisk også med to procent, hvorfor aktionærerne ikke umiddelbart bliver stillet bedre.

Men både Michael Borre og Bjørn Schwarz siger, at aktier, der giver udbytte, er populære blandt investorerne, og derfor stiger de hurtigt så meget i kurs, at nedturen efter udbyttebetalingen hurtigt hentes ind igen. Der er også mange investorer, der investerer udbyttet i de samme aktier igen, hvilket kan være med til at give aktien et løft.

Hvis 40 milliarder kroner fra de rekordstore udbytter alle bliver brugt i år, ville det kunne løfte det samlede private forbrug herhjemme med næsten fem procent. Det ville være en helt enestående optur, der kunne skabe tusindvis af nye job. Der er dog kun udsigt til en stigning i det private forbrug på højst et par procent i år. Typisk er de, som modtager store udbytter, personer med en vis opsparing, som ikke spurter ud og bruger det hele på tant og fjas, bare fordi de modtager lidt ekstra.

De samlede udbytter kunne betale næsten fem gange den metro-ring, som er ved at blive bygget i København. Det svarer også til alt, hvad der bliver udbetalt af folkepension herhjemme til de mere end én million danske pensionister på et helt år.

Udbytter fra aktier indgår sammen med realiserede kursgevinster i aktieindkomsten, som beskattes med 27 procent af de første 49.900 kroner og med 42 procent af beløb over denne grænse. For ægtefæller er grænserne det dobbelte.