Pengene sidder igen løsere på danskerne

Betalingsoverskud tegn på bedring af privatforbrug, vurderer økonom på baggrund af dagens tal for betalingsbalancen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomer: Betalingsoverskud tegn på bedring af privatforbrug

Danmarks Statistiks tal for betalingsoverskuddet viser et svimlende højt overskud og det er især handelsbalancen, der trækker op.

Det konstaterer analytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Det er dog ikke kun handelsbalancen, der bidrager væsentligt til det store overskud på betalingsbalancen. Også løn- og formueindkomsten trækker væsentligt op, hvoraf formueindkomsten er klart den største bidragsyder.

- Løn- og formueindkomsten var i maj på 6,4 mia. kr., hvilket over det seneste år svarer til 64,1 mia. kr. At formueindkomsten bidrager så væsentligt skyldes, at Danmark efter mange års konstante overskud på betalingsbalancen har fået omdannet udlandsgælden til en udlandsformue, forklarer analytikeren.

Betalingsbalancen er groft set givet som forskellen mellem, hvor meget vi sparer op her til lands, og hvor meget vi investerer.

- At overskuddet på betalingsbalancen har været så højt gennem lang tid, og i øvrigt fortsætter med at være høj, er altså et tegn på, at økonomien har været i krise, da overskuddet på betalingsbalancen afspejler, at der er blevet sparet meget op, men kun investeret lidt, forklarer Mikael Olai Milhøj.

Krisen ramte Danmark hårdere end andre lande, herunder vores nordiske naboer, fordi vi ikke kun blev ramt af at den globale økonomi gik helt i stå, men også blev ramt af at boligboblen sprang.

Som en konsekvens af det og tilsat jobusikkerhed holdt husholdningerne igen med forbruget og valgte at spare op i stedet for. De afledte effekter heraf var, at virksomhederne i mindre grad havde brug for at investere, fordi omsætningen var lavere.

Der er dog dog spæde tegn på, at udviklingen måske er ved at vende, vurderer Michael Olai Milhøj.

Overskuddet på betalingsbalancen var i marts-maj på 23,6 mia. kr., hvilket er et fald på 1,2 mia. kr. i forhold til samme periode sidste år.

- Hvis denne udvikling fortsætter, er det endnu et tegn på, at dansk økonomi er ved at komme lidt op i gear, idet investeringslysten er højere, og forbruget er ved at komme lidt op, uden der er dog er tale om et decideret forbrugsopsving som under højkonjunkturen i midt-00'erne, da det hele buldrede derudad, konkluderer analytikeren.

Hos Sydbank vurderer cheføkonom Jacob Graven, at de relativt svage udenrigshandelstal er en påmindelse om, at det gryende opsving i dansk økonomi foreløbig er moderat og ujævnt.

Men Sydbank venter fortsat, at opsvinget vil få bedre fat i løbet af andet halvår.

- Eksporten vil blive løftet af højere økonomisk vækst på vores primære eksportmarkeder og en forbedret dansk konkurrenceevne. Samtidig er der begrundet håb om, at danskerne vil begynde at bruge flere penge blandt andet i lyset af bedre jobsikkerhed og fremgang på boligmarkedet, vurderer han.