Pengene ruller ind hos landmændene

Danske landmænd har rekordhøj indtjening. Selv pressede mælkeproducenter har pænt plus på bundlinjen og kan afdrage på kæmpegæld.

De danske landmænd kan glæde sig over rekordhøj indtjening, skriver Børsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

De danske landmænd kan glæde sig over rekordhøj indtjening, skriver Børsen.

Forklaringen ligger blandt andet i rekordhøje priser på grund af stor efterspørgsel i Asien og et renteniveau helt i bund, der sender flere penge end nogensinde ned i lommerne på landmændene.

Ifølge avisen er det især de gældsplagede mælkeproducenter, som får en langt højere indtjening, end de er vant til, og som nu kan skimte en vej ud af krisen. Det viser en prognose fra Videncenteret for Landbrug.

Prognosen viser, at danske heltidslandbrug når et gennemsnitligt driftsresultat på 800.000-900.000 kroner om året i perioden fra 2012 til 2014.

Aldrig tidligere har landbrugets indkomst ligget så højt tre år i træk, påpeger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef ved videncenteret.

»Vi har en synkron højkonjunktur i landbruget, hvor det hele topper på en gang. Samtidig har vi ekstremt lave renter. Så vi får det bedste fra produktpriserne og det bedste fra renterne,« siger han.

De er stadig minkavlerne, der trækker gennemsnittet op.

»Men selv uden minkene er indtjeningen historisk høj,« siger Klaus Kaiser.

Han forklarer, at indtjeningen falder til 500.000-600.000, hvis minkbrugene er sorteret fra.

Ifølge Henrik Zobbe, der er leder af institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet er det ekstremt vigtigt, at især mælkeproducenterne har fået banket indtjeningen i vejret, fordi de giver dem et tiltrængt pusterum.

»De er meget forgældede, men den her indtjening giver dem mulighed for at lave nogle investeringer, så de kan se en vej ud af krisen, som på ingen måde er overstået,« siger han.