Pasfotos koster det samme som hos konkurrenten

Et pasfoto koster stort set det samme, uanset om du bor i Års eller Lyngby, og det er der én ganske god grund til. Ifølge Konkurrencestyrelsen har ulovlige kartelaftaler nemlig medført høje og ensartede priser på pasfotos på tværs af landets kommuner og fotohandlere.

Jacob Grove er en af de 600.000 danskere, der hvert år får lavet nyt pas ude i de danske kommuner. Passet koster 626 kroner, men derudover skal han selv betale for at få taget et vellignende pasfoto. Prisen er imidlertid næsten den samme, uanset hvilken løsning han vælger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skal du have taget pasfoto her? Det bliver 125 kroner.« Den kommunalt ansatte bag kommunens blege skrivebord kigger spørgende på Jacob Grove.

»Hvis du stiller dig med ryggen til den hvide væg og kigger ind i kameraet, så tager det kun et øjeblik.«

Jacob Grove rejser sig. Foran ham hænger en skærm på omtrent 13 tommer med et logo fra Scan-Tech Sikkerhedssystemer. Det lille indbyggede kamera blinker et par gange, og så er billedet i hus.

Ét styk digitalt pasfoto til den nette sum af 125 kr.

»Det lyder jo lidt dyrt, når det kun tager to minutter at tage det,« lyder det fra den 21-årige studerende.

Høje og ensartede priser

Jacob Grove er en af de 600.000 danskere, der hvert år får lavet nyt pas ude i de danske kommuner. Passet koster 626 kroner, men derudover skal han selv betale for at få taget et vellignende pasfoto. Det kan han få gjort hos Borgerservice i Lyngby, eller han kan gå til den lokale fotohandler.

Prisen er imidlertid næsten den samme, uanset hvilken løsning han vælger.

Hos de to lokale fotohandlere lyder prisen på henholdsvis 150 og 140 kroner, mens det hos Borgerservice koster 125. Og det er høje priser for en lille ydelse, mener Jacob Grove og flere af andre borgere, Berlingske har talt med.

»Det er interessant, at priserne er så høje. Både ungerne og jeg skal have nye pas – og det er jo en større udskrivning. Jeg ringede til nogle fotoforretninger, og dér får man seks stykker for 140 kroner eller mere. Også selv om jeg kun skal bruge ét digitalt foto. Dén pris skal man så lige lægge oveni alt det andet,« siger Annette Dresling på 48 år, der også er taget forbi Borgerservice for at få lavet nyt pas.

Og Annette Dreslings undren er ikke helt ubegrundet.

Gennem flere år har aktører i den danske fotobranche koordineret priser på pasfotos, så borgerne formentlig har betalt overpris for ydelsen. Det fastslår Konkurrencestyrelsen i en foreløbig rapport om sagen, hvori det bl.a. fremgår, at kommunernes førende pasfoto-udbyder, Scan-Tech, sammen med fotohandlernes brancheorganisation, DAFO, i 2010 aftalte vejledende priser på 139 kroner for pasfotos.

Aftalen blev senere annulleret, men det har ikke umiddelbart fået større betydning for taksterne. Det fremgår af en opgørelse, som Berlingske har foretaget hos 20 tilfældigt udvalgte fotohandlere i Danmark. Hos halvdelen ligger prisen for et pasfoto højst ti kroner over eller under den vejledende pris, parterne i sin tid enige om. Gennemsnitsprisen er 136 kroner.

»Det virker umiddelbart meget mistænkeligt,« siger Hubert Buch-Hansen, der forsker i karteldannelse ved CBS.

»Det burde ikke kunne lade sig gøre, at priserne er så ens, når der tale om fotohandlere, der burde være i indbyrdes konkurrence. I forhold til at angive »vejledende priser«, så er det noget, Konkurrencestyrelsen kraftigt har meldt ud til brancheorganisationerne som gruppe, at det ikke er acceptabelt,« forklarer han.