Pas på med skatten for udenlandske håndværkere

Skattefokus.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Private personer, der får ombygget deres helårshus eller sommerhus ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft, skal sikre sig et omhyggeligt aftalegrundlag for at undgå at komme til at betale håndværkernes danske skat. Det viser en nylig dom fra Østre Landsret.

Dommen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt en dansk bygherre - uanset om det er en privat person - kan komme til at hæfte for den danske skat, som udenlandske håndværkere skal betale til Danmark, hvis de ikke selv betaler skatten.

Bygherren havde fået renoveret sit sommerhus ved hjælp fra udenlandske håndværkere. Bygherren blev anset for at være arbejdsgiver for de pågældende håndværkere, som var begrænset skattepligtige til Danmark. Da bygherrens betalinger til håndværkerne var sket uden indeholdelse af A-skat, kom bygherren til at hæfte for den A-skat, som skulle have været indeholdt ved hver udbetaling. Med andre ord, så kom bygherren til at betale de udenlandske håndværkeres danske skat, da de for længst var over stok og sten.

Det var skattemyndighedernes opfattelse, at bygherren havde engageret de udenlandske håndværkere direkte i udlandet, og at han selv forestod instruktionen og den daglige ledelse af disse i relation til de konkrete arbejder på sommerhuset. Bygherren mente derimod, at han havde indgået en totalentreprise med et udenlandske byggefirma, da der forelå forskellige skriftlige dokumenter vedrørende aftalen og renoveringsarbejdet, herunder accept af aftalen, arbejdsbeskrivelse og aftale om færdiggørelsesdato mv.

På trods af dette og på trods af forklaring om, at næsten alle materialer var indkøbt af totalentreprenøren i Polen, hvor priserne kun er ca. 1/3-del af prisen i Danmark, fandt Landsretten, at der var et misforhold mellem omfanget af arbejderne og materialerne i arbejdsbeskrivelsen og den betalte pris, hvorfor Landsretten gav skattemyndighederne medhold.

Dommen viser, at når der bruges udenlandsk arbejdskraft i Danmark, så skal bygherren være særlig omhyggelig med aftalegrundlaget og sørge for en detaljeret arbejdsbeskrivelse, der bør indeholde aftaler om, hvem fra totalentreprenøren, der har den daglige ledelse af byggearbejdet samt oplysninger om, hvorledes prissætningen er foretaget. I modsat fald er der risiko for, at bygherren kommer til at betale den skat, som de udenlandske arbejdere skulle have betalt til Danmark.

Skattefokus skrives af skatte- og momsskatteafdelingen i BDO ScanRevision, som er en af de førende revisions- og rådgivningsvirksomheder i Danmark med kontorer i 26 byer. Se nærmere på www.bdo.dk