Parken er en dårlig forretning for LD

Det har været alt andet end en guldrandet forretning for LD at sætte små 800.000 danskeres kroner i Parken-aktier. LD har svært ved at sælge aktierne.

Det har været alt andet end en guldrandet forretning for LD at sætte små 800.000 danskeres kroner i Parken-aktier Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er risikabelt at investere i sportsklubber. Et enkelt mål eller rødt kort kan sende aktiekursen op eller ned. Samtidig har historien vist, at topfigurer i klubberne har tendens til at lade kolde kalkuler afløse af varme følelser, begejstring og desperation. Derfor holder mange professionelle investorer sig væk fra sportsaktier. Det kan næsten kun gå galt.

Måske var det også derfor, at tidligere topdirektør i LD, Jeppe Christiansen, var en smule nervøs ved at investere LDs og små 800.000 danskeres millioner, da Flemming Østergaard tilbage i 1997 inviterede ham til et møde. Her drøftede de to, om LD kunne levere millioner og en blåstempling i den forestående børsnotering af Parken, dengang FC København.

Betaget af Østergaard

Jeppe Christiansen, dengang en af finansverdens mest ambitiøse og talentfulde gulddrenge, blev ifølge bogen »Løvekongens storhed og fald«, ualmindeligt betaget af Østergaards vildskab, ambitioner, visioner og enorme netværk. Og Jeppe Christiansen blev efter kort tid overbevist om, at Østergaard havde, hvad der skulle til for at skabe en af Danmarks mest succesfulde underholdningskoncerner.

LD investerede i første omgang cirka 18 millioner kroner, og i takt med at selskabet manglede kapital, stod LD klar igen og igen med friske penge. På et tidspunkt strøg aktiekursen op. På daværende var LDs Parken-investering en gylden forretning. Men aktien var blæst op med varm luft i store mængder. Selskabet måtte pludselig nedjustere, kursen styrtdykkede, og Flemming Østergaard blev smidt ud af bestyrelsen. Tilbage er nu en retssag om kursmanipulation.

LD har stadig 29 procent af aktierne, men indflydelsen er blevet mindre. Afkastet er udeblevet, og aktien har hverken været god for LD omdømmemæssigt eller økonomisk.

»Det har ikke været nogen god investering, hvis du måler fra dengang til nu,« siger Dorrit Vanglo, nuværende topchef i Lønmodtagernes Dyrtidspension (LD).

Svær at realisere

LDs ejerandel i Parken har i dag en værdi på cirka 224 mio. kroner. Skulle LD ønske sig at afslutte kapitlet som Parken-investor kan det dog blive en dyr fornøjelse. For der er alt for lidt omsætning i aktien til, at LD kan sælge sine 29 procent til den aktuelle kurs på fondsbørsen.

Selskabet er dog mindre gældsplaget end længe, og det kan ikke udelukkes, at forretningen kan udvikle sig positivt. LD-topchef Dorrit Vanglo håber, at Parken Sport & Entertainment igen bliver kendt for noget godt.

»Jeg kunne godt tænke mig, at Parken i højere grad bliver vurderet for sine nuværende kvaliteter i stedet for fortiden,« siger LDs topchef.