Paradoks: Når gassen bliver dyrere, frister sort kul og olie

Energikrisen får sort energi til at fremstå mere attraktiv for virksomheder og regeringer. Og det er et tilbagefald på vejen til at bruge renere energi.

Mens vindmøller producerer for lidt strøm, er udbuddet af naturgas blevet mindre. Det gør sort energi mere fristende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energikrisen er nu blevet så slem, at den er begyndt at friste virksomheder og regeringer til at bruge mere af den sorte energi som blandt andet olie og kul, der er billigere og mere tilgængelig end naturgas.

Det skriver Bloomberg.

Gasprisen i Europa er steget med 360 procent siden sidste sommer.

»Med bekymringen om at forsyninger kan blive stramme denne vinter, har flere regeringer annonceret, at de vil tillade mere brændselsolie og kulafbrænding på kraftværkerne,« siger Steve Sawyer fra energirådgivningsvirksomheden FGE til Bloomberg.

Det er specielt i Asien i lande som Pakistan og Bangladesh, at man har faciliteter til at skifte fra naturgas til brændselsolier for at producere strøm. Og højere priser på flydende naturgas vil friste til at skifte fra gas til kul, ifølge Bloomberg.

Det skaber et paradoks – vi skal passe på klimaet, men den dyrere gas får sort energi til at virke langt mere tiltalende.

Og det er et kæmpe tilbagefald i vejen mod brugen af renere energi, og det vil gøre, at virksomheder får sværere ved at nå deres klimamål.

Stor opjustering

Det Internationale Energiagentur (IEA) har opjusteret sin prognose for global olieefterspørgsel med 380.000 tønder til 2,1 millioner tønder om dagen netop ud fra en forventning om, at industrien vil skifte til olie, skriver Bloomberg.

IEAs udmelding gav genlyd hos blandt andre den amerikanske storbank Goldman Sachs. Her sagde bankens chef for energiresearch, Damien Courvalin, i et Bloomberg-interview, at han forventer, at skiftet fra naturgas til olie vil give en højere efterspørgsel på olie på 1,5 millioner tønder om dagen den kommende vinter.

Den øgede efterspørgsel vil ifølge Damien Courvalin primært komme fra energi- og forsyningssektoren og industrivirksomheder.