Pandoras marginer presses af stærk dollar

Hos smykkevirksomheden Pandora er den i øjeblikket meget stærke dollar lig med en øget omsætning, da selskabet har en stor del af sit salg i USA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men da Pandoras smykker bliver produceret på fabrikker i Thailand, hvis valuta, baht, følger dollar, og da guld og sølv købes i dollar, spiser de øgede udgifter de ekstra indtægter.

Det fortæller Jakob Risom, der er pressechef i Pandora, efter at en dollar for første gang i mange år koster over 7 kr.

- Vores toplinje i USA bliver øget ved en styrkelse af dollar, men til gengæld har vi øgede udgifter i dollar samt i thailandske baht, som er korreleret med dollarkursen, hvilket faktisk fuldstændig modsvarer stigningen i omsætningen, siger Jakob Risom til Ritzau Finans.

- Vores indtjening vil som udgangspunkt derfor være uændret ved en stigende dollar/baht, fordi vi har øgede udgifter og en tilsvarende øget toplinje, siger Jakob Risom.

I Pandoras årsrapport for 2014 fremgår det, at en ændring på 10 pct. i dollarkursen vil påvirke smykkevirksomhedens driftsindtjening målt på EBITDA med 164 mio. kr.

Pandora havde i 2014 en omsætning på 11,9 mia. kr., hvoraf knap 5 mia. kr. blev hentet i USA og Americas. Driftsresultatet (EBITDA) landede sidste år på 4,3 mia. kr., hvilket gav en driftsmargin på 36,0 pct.

Dollaren er de seneste måneder blev styrket markant. Onsdag koster en dollar 7,05 kr., hvilket er en styrkelse på 14,6 pct. i forhold til ved årsskiftet, hvor en dollar stod i 6,15 kr. I forhold til for et år siden er den amerikanske valuta styrket med 31 pct.

Jakob Risom oplyser, at Pandora, ligesom flere andre af de større danske selskaber, har en praksis med at afdække sig mod valutakursudsving.

/ritzau/FINANS