Pandora tiltalt for for sen nedjustering

Anklagemyndigheden har i dag rejst tiltale mod Pandora for overtrædelse af værdipapirhandelslovens regler ved at undlade i rette tid at nedjustere selskabets forventninger til væksten.

Foto: Christian Liliendahl. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen
Det oplyser statsadvokat Jens Madsen, leder af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

»Der er tale om en principiel sag af meget stor betydning for aktionærerne i Pandora A/S og for den almindelige tillid til markedet og en ligelig behandling af investorerne,« siger statsadvokat Jens Madsen.

Tiltalen vedrører selskabets undladelse af rettidigt at offentliggøre intern viden om selskabets nedjustering af forventninger til omsætningsvæksten i 2011 fra en omsætningsvækst på ikke mindre end 30 procent, der var givet meddelelse om den 18. april 2011, uanset at der ifølge interne budgettal og oplysninger om realiseret salg fra den 7. juli 2011 hos ledelsen forelå oplysninger om en betydeligt mindre forventet omsætningsvækst.

Med andre ord mener Bagmandspolitiet, at Pandora burde have offentliggjort sin nedjustering tidligere, idet det vigende salg bør være fremgået af de foreløbige regnskabstal, som ledelsen fik i begyndelsen af juli.

Først den 2. august 2011 nedjusterede Pandora A/S til en forventet omsætningsvækst på 0 procent, hvorved kursen på aktien straks faldt med 65 procent, og børsværdien faldt fra ca. 19 mia. kr. til ca. 7 milliarder kroner.

Der nedlægges påstand om bødestraf, og sagen behandles ved Retten i Glostrup.

Pandora henviser til en selskabsmeddelelse udsendt i januar 2012 efter at have fået en påtale fra fondsbørsen Nasdaq OMX i samme sag.

Her fremfører Pandora, at man fulgte forskrifterne og udsendte en præcis og rettidig selskabsmeddelelse, men at der var tale om et pludseligt og uventet fald i salget, som følge af en ændret markedsdynamik i juli 2011. Samtidig understreger smykkevirksomheden i meddelelsen, at den hele tiden har handlet i overensstemmelse med børslovgivningen.

Nyheden om tiltalen fik fredag middag Pandora-aktiens plus på 2,08 procent til at falde til plus 0,54 procent. Et kvarter efter nyheden var smykkeaktien imidlertid igen kravlet op i plus 2,04 procent.

Samlet er Pandora-aktien steget 107,7 procent i år og handles fredag til 258 kroner per aktie. Tirsdag den anden august 2011 lukkede aktien i en kurs på 51 kroner efter den berygtede nedjustering.

I forbindelse med nedjusteringen sagde Pandora farvel til topchef Mikkel Vendelin Olesen. Bestyrelsesmedlem Marcello Bottoli blev indsat i stedet, og fungerede som administrerende direktør indtil den første marts 2012, hvor Björn Gulden tiltrådte.Han blev imidlertid headhuntet til Puma. Første juli 2013 tiltrådte selskabets nuværende CEO, Allan Leighton.