Pandora-direktører undgår straffesag

Det er alene selskabet Pandora, der bliver rejst tiltale mod for overtrædelse af værdipapirhandelsloven. Bagmandspolitiet bekræfter, at ingen enkelte personer vil blive tiltalt.

(FILES) This file picture taken on September 20, 2010 the CEO of Danish jewellery maker Pandora, Mikkel Vendelin Olesen. Pandora on October 5, 2010 completed one of Europe?s biggest initial public offerings this year by selling DKr9.96bn ($1.84bn) of shares in a Copenhagen listing.AFP PHOTO / Jens Nørgaard Larsen / Scanpix 2010 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

I sommeren 2011 blev smykkefirmaet Pandoras daværende adm. direktør Mikkel Vendelin Olesen fyret af formand Allan Leighton, da selskabet måtte nedjustere kraftigt, hvilket fik aktiekursen til at falde 65 pct. på en enkelt dag svarende til en mistet børsværdi på 12 mia. kr.

Til gengæld kan Mikkel Vendelin Olesen nu glæde sig over, at han ikke risikerer en straffesag fra Særlig Økonomisk og Internationl Kriminalitet (SØIK) også kaldet Bagmandspolitiet, der ellers netop har rejst tiltale mod Pandora for at oplyse markedet om ovenstående nedjustering for sent.

SØIK bekræfter således over for Berlingske, at ingen enkelte personer vil blive tiltalt i denne sag. "Der er naturligvis en række enkelte personer, der har været involveret i de her beslutninger, men i bund og grund er det interessante i den her sag ikke, hvad enkelte personer har gjort, men hvordan selskabet har håndteret den her situation," siger Hans Fogtdal, vicestatsadvokat for SØIK.

Hvordan adskiller den her sig fra andre, hvor enkelte personer også tiltales?

"Straffen i denne type sager for selskaber vil være bøde i begrænset omfang i forhold til investorernes tab. Tidligere har der været domme på 50.000-100.000 kr. til et selskab for lignende overtrædelser. Så det er noget helt andet, end de her kursmanipulationssager," siger Hans Fogtdal, der ikke ønsker at oplyse, hvor stor en bøde Pandora risikerer at få. Berlingske erfarer fra kilder, at den højst vil løbe op i en halv million kr.

Kan du afvise, at der vil blive rejst tiltale mod enkelte personer i denne sag?

"Ja," siger Hans Fogtdal.

SØIK har ellers anført i anklageskriftet mod Pandora, at der tages forbehold for yderligere tiltalerejsning ligesom der tages forbehold for, at der under sagen vil blive nedlagt påstand om erstatning.Det skal dog alene opfattes som standardprocedure, oplyser Hans Fogtdal.

"Det er noget, vi ofte skriver i vores anklageskrifter, og det er for god ordens skyld, at vi tager de forbehold. Der ligger ikke noget nærmere i det," siger han.