Pæn fremgang i USAs økonomi

Den amerikanske økonomi voksede som forventet med 2 pct. i tredje kvartal. Det er dog ikke nok til at få presset arbejdsløsheden ned, og inflationen i verdens største økonomi er fortsat anæmisk.

Foto: TIM SLOAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væksten i det amerikanske bruttonationalprodukt på 2 pct. i tredje kvartal er den højeste stigning i næsten fire år, og indikerer dermed at der trods alt er fremgang at spore for verdens største økonomi. Særligt udviklingen i privatforbruget, der udgør ca. 70 pct. af den samlede økonomi, viste gode takter med en stigning på 2,6 pct.

Men væksten er dog ifølge de fleste økonomer ikke tilstrækkelig til at få vendt udviklingen på arbejdsmarkedet, hvor arbejdsløsheden stadig er tæt på 10 pct., og væsentligt højere i områder som Californien, Florida og Nevada.Det skyldes, at den samlede arbejdsstyrke i USA fortsætter med at vokse, blandt andet på grund af fortsat indvandring. Derfor er der brug for at få yderligere skub i økonomien, før dett for alvor vil give en mærkbar forbedring.

Samtidig er inflationen i USA fortsat meget lav, og selv om det normalt er godt at have en afdæmpet inflation, så er niveauet så lavt, at det alvorligt bekymrer den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Derfor ventes centralbanken i forbindelse med et pengepolitisk møde tirsdag og onsdag at iværksætte et omfattende program for opkøb af obligationer, som skal presse markedsrenterne yderligere i bund, og på den måde få gang i både inflationen og økonomien.Kerneinflationen eksklusvie fødevare og energipriser er i øjeblikket på 0,8 pct. om året, og selv om Federal Reserve ikke har et specifikt inflationsmål, i modsætning til Den Europæiske Centralbank, så vurderes det at Federal Reserve vil være mest komfortabel med en inflation på omkring 2 pct. årligt.

Frygten er nemlig, at meget lav inflation kan blive til deflation, hvilket ifølge alle økonomiske lærebøger er noget nær det værste der kan ske for en økonomi, fordi deflation betyder, at priserne direkte falder. Derfor får forbrugerne ikke noget incitament til at bruge penge, og virksomhederne tjener mindre, selv hvis de sælger så meget som de plejer.