Påskero før storm: Nu får topcheferne tid til at tænke sig om

Topchefernes mødekalendre kommer formentlig til at være relativt overskuelige i denne uge – men på den anden side af påskefridagene venter mange hovedbrud.

DR-topchef Maria Rørbye Rønn må påsken igennem vente spændt på, hvad politikerne har tænkt sig, at DR skal have mindre af – mens hun overvejer, hvordan hun kan spare 20 procent. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det kan jo ske, at der springer et kanonslag, som selv de mest skarpt skuende iagttagere ikke havde opdaget, at der blev sat ild til – men lad os se det i øjnene: Vi har taget hul på en af årets absolut mest fredsommelige business-uger, hvor aktiviteter og udspil bliver holdt på et absolut minimum. For mon ikke langt de fleste topchefer og politikere er faldet for påskefristelsen til at veksle sølle tre feriedage til mere end en uges fri fra kontor og store beslutninger?

Men selv om de har udnyttet muligheden for at søge mod stormombruste sommerhuse i nedkølede Danmark, mod fjerne, solbeskinnede kyster eller er styret mod snedækkede pister for at få et lille pusterum og nyde samværet med familie, venner eller sig selv – som mange af kollegerne her på Business-­redaktionen – har topchefer jo aldrig rigtigt fri. Til gengæld giver afbrækket dem en sjælden chance til at tænke store tanker. Og det har mange af dem rigeligt brug for efter sidste uges begivenheder.

Vi begynder hos Mærsk, hvor topchef Søren Skou kan bruge en stille stund til at gøre sig nogle tanker om, hvem der skal erstatte Jakob Stausholm. Stausholm, der har været i Mærsk siden 2012, har haft ansvaret for områderne finans, transformation og IT/digital – samlet i én funktion. Den struktur brydes nu op, og i den forbindelse forlader Stausholm virksomheden på den anden side af påsken.

Afgangen kommer vel at mærke, uden at der er en afløser klar – og vel at mærke midt i en afgørende transformations­proces for det hæderkronede firma.

Falck står også midt i et vadested, der er afgørende for selskabets fremtid. Her har topchef Jakob Riis allerede taget nogle store opgør med sin forgænger på posten, men i påsken fortsætter tankerne velsagtens om, hvordan han kan få Falck ud af intensivafdelingen og på hjul igen. Er det virkelig nok at udlicitere »siddende patienttransport« og dermed spare 570 ansatte væk?

En anden topchef, der formentlig snart skal i gang med at spare ansatte væk, har sit kontor på adressen Emil Holms Kanal 20 i København. DRs Maria Rørbye Rønn vil formentlig bruge påskeugen på at lægge ørerne til alle tilgængelige vandrør for at finde ud af, hvad der er i det udspil, som kulturminister Mette Bock (LA) har bebudet lige efter påske. For hvad vil det politiske flertal, der er blevet enig om at skrumpe DR med 20 procent, have mindre af?

Det er ikke kun herhjemme, at ledere kan bruge ferieugen på at udtænke løsninger på alvorlige problemer, der fortsat venter på den anden side af lam, påskebryg og æggejagt. Også i udlandet er der flere, som sidder med hovedbrud, der skal løses.

Ganske vist lykkedes Norwegian-topchef Bjørn Kjos med, hvad der her i avisen blev beskrevet som en »perfekt nødlanding«, da han i sidste uge formåede at hente 1,3 mia. norske kroner i en aktieemission. Men samtidig løftede man sløret for luftfarts­selskabets forventede resultat for årets tre første måneder: Et dundrende underskud på 2,6 mia. norske kroner. Topchefen skal hæve indtjeningen hurtigt. Lykkes det ikke, bliver det væsentligt sværere for Norwegian at komme med hatten i hånden en gang til, hvilket sandsynligvis bliver realiteten.

Mark Zuckerberg er måske den topchef, der har allermest travlt med at finde en udvej. Hans Facebook er i denne tid opslugt af flammerne fra Cambridge Analytica-skandalen, som har fået brugere og annoncører til at flygte. Miseren, hvor over 50 millioner brugeres personlige data er blevet lækket, har barberet 450 milliarder af Facebooks aktieværdi på en uge, og Zuckerberg er alt andet lige nødsaget til at tage drastiske skridt for at få genoprettet tilliden.

Det er ikke kun topcheferne, der kan bruge en stille stund for sig selv til lidt eftertænksomhed. Statslederne for verdens to suverænt største økonomier er i fuld gang med at lægge arm. Donald Trump har affyret det første skud i en toldkrig mod Kina, og Xi Jinping har returneret ilden. Indtil videre er der blot tale om trusler, men snart skal stats­lederne finde ud af, hvor grænserne for en international toldkrig går.

Jo, det bliver efter sole- og skymærker at dømme en meget fredelig påskeuge i hjørnekontorerne, men det er med garanti stilhed før storm.

Hav en god påske, når du kommer dertil – hvis du da ikke allerede har taget hul på fridagene.

Stefan Singh Kailay er Berlingske Business’ pengeredaktør