Overvældet Skype-milliardær om robotsucces: »Vi har fået henvendelser fra flere end 1.000 virksomheder«

Dagens overblik: Danske Janus Friis og esteren Ahti Heinla har succes med at tiltrække virksomheder, som vil lægge millioner i selvkørende robotbude. Yousee-bossen taler for første gang ud siden nytårsnedbruddet, og en diskret dansk virksomhedsgruppe er på vej til at blive solgt for milliarder. Få et overblik over dagens erhvervshistorier her.

De to Skype-stiftere Janus Friis (på billedet) og Ahti Heinla, har succes med et projekt med selvkørende robotter. Fold sammen
Læs mere
Foto: MØLLER MAGNUS

Det er blevet fredag og dermed tid til ugens sidste business-overblik.

I dag skal vi forbi en potentiel milliardregning til Nykredit, en Yousee-boss med ondt i maven og to jyske succeshistorier.

Vi begynder dog først med en historie om et nyt gennembrud for to Skype-stiftere, heriblandt danske Janus Friis.

1
Millioner til Janus Friis' robotter

I begyndelsen af november 2015 revolutionerede to tidligere medstiftere af Skype, Janus Friis og Ahti Heinla, den måde, hvorpå varer fragtes og leveres. De første små robotter, der minder om selvkørende støvsugere, rullede i et raskt gåtempo ud i Londons gader for at bringe pakker eller dagligvarer ud til lokale adresser. Skype-stifternes vision var bygget på tre nuller: Nul omkostning, nul ventetid og nul miljøbelastning.

Siden de første selvkørende robotbude blev sat på vejen, er det gået stærkt for danske Janus Friis og Ahti Heinla. Budrobotterne har foreløbig kørt over 25.000 km rundt omkring på kloden i 16 forskellige lande og 59 byer, og på vejen har robotterne tiltrukket så stor opmærksom, at en masse potentielle samarbejdspartnere har henvendt sig til Skype-stifterne.

Ahti Heinla forklarer, at interessen for de små hvide bude på hjul har været overvældende.

»Vi har fået henvendelser fra mere end 1000 virksomheder verden over, som er interesseret i et samarbejde. Det er alt fra nogle af verdens største detailhandlende til små bagerier i Italien,« siger Ahti Heinla.

Den store opmærksomhed betyder, at én af verdens førende bilproducenter nu skyder et trecifret millionbeløb i Skype-milliardærernes robotter. Læs mere om den historie i Berlingske ved at klikke her.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Lækkede notater afslører potentiel milliardregning

Vi hopper fra et milliontilskud til et muligt milliardunderskud. For det kommer til at koste et milliardbeløb, hvis Nykredit ikke børsnoteres. Det fastslår realkreditkæmpens ledelse i to fortrolige notater fra december sidste år, som Finans er i besiddelse af.

I notaterne forholder koncernledelsen sig til de kommende kapitalkrav, som måske/måske ikke er på vej fra den såkaldte Basel-komité, og som Nykredit tidligere har brugt som argument for at hæve bidragssatserne og blive børsnoteret. Koncernledelsen har ikke ønsket at sætte ikke tal på, hvor meget det vil koste Nykredit, hvis børsnoteringen ikke gennemføres, men der er ifølge Finans' oplysninger tale om en regning på 7 mia. kr.

Historien om den potentielle milliardregning til Nykredit kommer efter, at Berlingske i de seneste dage har skrevet om ny kritik af forhøjede bidragssatser. I dag siger en branding-ekspert til Berlingske, at Nykredit er finanssektorens nye »gebyrgrib«. Den historie kan du læse lige her.

Dagens tal

12 procent. Så meget faldt Fiat Chrysler-aktien torsdag på den italienske børs, efter at de amerikanske myndigheder har anklaget bilproducenten for at have installeret snydesoftware i omkring 104.000 biler. Læs mere her.

3
»Jeg vågner med ondt i maven hver morgen«

Nytårsaften mistede over 1,2 millioner kunder deres TV-signal, hvilket fik mange danskere op i det røde felt.

Nu taler YouSees øverste chef, Jaap Postma, for første gang siden nytårsaften ud om det katastrofale nedbrud, der ifølge den hollandske direktør ikke er set mage til i hele verden. Og det har ikke været sjovt at stå i spidsen for.

I hvert fald fortæller Jaap Postma, at han har fået ekstra respekt for de danske traditioner, og at han aldrig vil glemme, så er det Dronningens nytårstale.

»Det var en traumatisk oplevelse for både mig og de ansatte, som ellers går på arbejde hver dag for at gøre kunderne glade,« siger han om nedbruddet. Hele interviewet i Berlingske kan du læse her.

4
Grå jysk virksomhedsgruppe slår Buffett

Havde man investeret 100 kr. i industrikonglomeratet Schouw & Co. ved indgangen til 1990, kunne man i dag have næsten 3.900 kr. - godt 1.400 kr mere, end hvis pengene var blevet sat på investor-ikonet Warren Buffetts Berkshire Hathaway-gruppe.

Det skriver Finans.

Den diskrete, Aarhus-baserede virksomhedsgruppe med penge i bl.a. ingredienser til fiskefoder og bleer lever mere end godt med sit motto »Buy, sell, buy, sell, buy, sell...or just buy«.

»Vores aktiekurs har haft en fin udvikling. Vores markedsværdi er ganske fornuftig,« siger Jens Bjerg Sørensen, adm. direktør i Schouw & Co., på godt jysk.

5
EQT står til at score kassen - igen

I Jylland går det i det hele taget glimrende i en del virksomheder. Børsen kan i dag berette om, at kapitalfonden EQT i hemmelighed gør klar til at sælge guldægget Færch Plast. Det sker efter, at Holstebro-selskabet er vokset vildt i de seneste år, og hvor omsætningen ventes at være fordoblet siden 2014.

Flere kilder med kendskab til processen siger til Børsen, at prisen for selskabet vurderes at være omkring 6 milliarder kr.

»Vi er tilfredse med udviklingen i Færch Plast over årene, hvor vi både har haft succes med organisk vækst, men også med nogle attraktive opkøb,« siger partner i EQT og medlem af bestyrelsen i Færch Plast, Morten Hummelmose.

Business-redaktionen anbefaler:

- Harvard-professor om Trumps politik: »Det er skørt. Utroligt, utroligt farligt, kontraproduktivt og skidt for økonomien«
- Sådan bliver Danmark en teknologisk vindernation
- Amerikansk topadvokat: Novo-top har snydt investorerne
- Morten Albæk: Vi har tabt mennesket i vores teknologiorgasme

Det sker i dag

Kl. 08:00: Bang & Olufsen præsenterer regnskab for andet kvartal i regnskabsåret 2016/2017. Regnskabet kan du læse om lige her.
Kl. 12:00: To amerikanske finansgiganter Bank of America og JPMorgan fremlægger regnskab for fjerde kvartal af 2016.
Kl. 14.30: De amerikanske nøgletal for producentpriser og detailsalg offentliggøres.
Kl. 16.00: Det foreløbige Michigan-indeks for januar offentliggøres. Samtidig kommer der tal for USAs forretningslagre i november.

Det sker på markederne

- I Japan stiger Nikkei-indekset 0,7 pct., mens det bredere Topix-indeks er i et plus på 0,5 pct.
- I Kina falder Shanghai Composite-indekset 0,1 pct., mens CSI 300-indekset stiger 0,4 pct.
- De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på lidt under 0,1 pct. fredag morgen.