Overraskende underskud: Store problemer for dansk supermarkedskæde

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen

Godmorgen,

Her er ugens sidste nyhedsoverblik. Vi skal i dag forbi en opsigtsvækkende tale fra Carlsbergs generalforsamling. Vi skal se nærmere på en historisk milepæl i rumfartshistorien.

Men først skal vi forbi store skuffelser for Kvickly, Fakta og Coop.

1
Fakta og Kvickly skuffer

Danmarks største dagligvarekoncern, Coop, er på vej med et regnskab, som overhovedet ikke kommer til at leve op til forventningerne. Det erfarer Jyllands-Posten.

Coop Danmark havde regnet med at overgå resultatet for 2015, hvor overskuddet lød på 581 mio. kr. Men sådan kommer det angiveligt slet ikke til at gå. Indtjeningen svinder voldsomt ind.

Det er især discountkæden Fakta, som trækker ned. Kæden leverer et stort underskud og moderselskabet har gennemført en kapitaltilførsel på 200 mio. kr. Også Kvickly-varehusene giver et uventet underskud. Faktisk lovede tidligere kædedirektør i Kvickly, at det ikke ville gå sådan.

»Kvickly kommer ikke til at levere underskud mere. Det kan jeg love dig,« siger Søren Steffensen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
ATP trætte af Carlsbergs store cheflønninger

Der er én ting, de store danske selskaber vil undgå på deres generalforsamlinger: At de tunge investorer indtager talerstolen for at komme med kritik.

Netop det skete, da ATPs aktiechef, Claus Wiinblad, gik på talerstolen under Carlsbergs generalforsamling i går. Her kritiserede han helt åbenlyst de store lønninger, som direktør Cees 't Hart og resten af Carlsberg-topledelsen modtager.

ATP, som ejer aktier i Carlsberg for 730 mio. kr., mener ikke, det er rimeligt, at Cees 't Hart i 2016 trak en samlet løn på 36 mio. kr. og i år kan score 48 mio. kr.

Læs om hele optrinnet i Berlingske Business.

Business anbefaler:

3
Mange selvstændige tjener det samme som kontanthjælpsmodtagere

De danske iværksættere bliver igen og igen hyldet som erhvervslivets helte. Med til historien hører dog, at mange af Danmarks selvstændige ikke tjener mere end godt betalte kontanthjælpsmodtagere.

40 procent af de selvstændige tjener har den samme årlige indkomst som den bedste betalte gruppe af kontanthjælpsmodtagere: omtrent 235.000 kr. om året.

Du kan læse mere om iværksætterne med den lave indkomst på Business.dk.

4
Milepæl i rumfartshistorien: Elon Musk genbruger raket

Elon Musks rumfartsselskab SpaceX satte i går nye standarder for, hvad der er muligt i rumfart: SpaceX opsendte en raket, hvor en del af den, har været brugt før.

»Det er en revolution inden for rumfart,« siger selskabets grundlægger, milliardæren Elon Musk.

Således havde rakettens første trin - som er den del, der løfter raketten op fra Jorden - også været brugt til at sende det ubemandede rumskib Dragon op for et år siden. Mange eksperter peger på, at genbrugen af raketter kan skabe mange nye muligheder for rumfart, da omkostningerne bliver skåret markant ned.

5
Dårlige nyheder for Genmab - aktien kan komme under pres

Der var dårligt nyt for den danske børsdarling Genmab i går aftes. Torsdag måtte Genmab meddele, at deres middel Daratumumab, der under navnet Darzalex har haft stærke resultater mod knoglemarvskræft, ikke er effektivt mod en række former for lymfekræft.

»Aktien skal ned fredag, det er der næppe nogen tvivl om,« siger Sydbanks senioranalytiker Søren Løntoft Hansen til Finans.

Det er dog vigtigt at have for øje, at testene blot viser, at Genmabs middel ikke virker alene, mens det stadig kan komme på tale, at bruge midlet sammen med andre produkter.

Det sker i dag

  • Danmarks Statistik kommer med opgørelse over arbejdsløsheden i februar. I januar var arbejdsløsheden i Danmark var 4,2 procent.
  • Kl. 8:30 er der åbent samråd om kvotesagen med miljø- og fødevareministeren, Esben Lunde Larsen. Læs om sagen her.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer ligger lunt i svinget på månedens sidste handelsdag godt hjulpet af såvel stærke amerikanske væksttal som overraskende høj japansk industriproduktion og fortsat stigende kinesiske PMI-data.

  • Nikkei 225 i Tokyo: 0,5 pct.
  • Hang Seng i Hong Kong: -0,5 pct.
  • Shanghai Composite: 0,3 pct.
  • De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger i overkanten af 0,1 pct. fredag morgen.