Overraskende stort pres på kronen

Danmark har ført en strammere pengepolitik end eurolandene, og det afspejler sig nu i efterspørgselen efter den danske krone. Derfor købte Nationalbanken udenlansk valuta for over 20 milliarder kroner i maj.

Nationalbanken kvartalsoversigt, pressemøde med bl.a. nationalbankdirektør Lars Rohde om rigets økonomiske tilstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Nationalbanken var i 2015 udsat for et opsigtsvækkende valutaangreb fra spekulanter, der testede Danmarks evne til at holde fastkursen i hævd.

Lars Rohde og Nationalbanken kom ud som vinderne af ”kronekrigen”, men nu ses der igen et stigende pres på den danske valuta.

Således måtte Nationalbanken købe udenlandsk valuta for 23,5 milliarder kroner i maj for at tage toppet af presset på den danske krone.

Denne gang er det dog ikke spekulanter, der presser den danske krone men derimod Danmarks egen pengepolitik, der har været strammere end ECB’s på det seneste. Faktisk har Danmark to gange undladt at følge rentenedsættelser fra ECB – en enkelt gang har Nationalbanken endda hævet indskudsrenten, forklarer Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker for dansk økonomi i Nordea.

»Det er tre gange, hvor Nationalbanken ikke har fulgt ECB, men det har man jo gjort helt bevidst netop for at styrke kronen. Men det måske gået lidt for stærkt i forhold til det, de har håbet på,« siger Jan Størup, der havde forventet at Nationalbanken ville købe udenlandsk valuta i omegnen af otte til ni milliarder kroner i maj.

»20 milliarder på en enkelt måned er meget, hvis du kigger på det historisk. Det er ikke mange måneder der er interveneret så kraftigt. Men det er slet ikke samme niveau som i krisen i 2015, hvor vi så opkøb i omegnen af 100 milliarder kroner,« siger Jan Størup.