Overraskende stort fald i ledigheden

Ledighed. Faldet i ledigheden med 8.000 personer i maj betyder, der er fuld beskæftigelse i Danmark, mener Danske Bank.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye tal fra Danmarks Statisik viser, at ledigheden faldt med 8.100 fuldtidspersoner fra april til maj, hvormed ledigheden er nede på 125.000 fuldtidspersoner, svarende til 4,5 pct. af arbejdsstyrken.

- Dagens ledighedstal understreger, at det danske arbejdsmarked er historisk stramt. Med en ledighedsprocent på 4,5 procent, så er der tale om stort set fuld beskæftigelse, udtaler cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank. Han glæder sig over, at det på tre år er lykkedes er lykkedes at vende stemningen i dansk økonomi totalt - men nærer også en stigende bekymring for flaskehalse. - Der er stort set ikke plads til yderligere ledighedsfald i dansk økonomi over de kommende år. Det er vores vurdering, at et niveau omkring de 120.000 personer er det lavest mulige - men vi må omvendt også sige, at ledighedsfaldets styrke har været overraskende, og dette tal skal muligvis revurderes, udtaler Steen Bocian.

Hurtigt faldIfølge Danmarks Statistik faldt ledigheden med 8.100 personer i maj, hvilket i sig selv er rekord. - Vi skal tilbage til starten af 1998 for at finde et større ledighedsfald på én måned. Ledighedsfaldet fra april til maj er reelt - antallet af ledige på aktivering faldt faktisk med 700 personer, så det reelle fald i ledigheden var på 8.800 personer fra april til maj, mener Danske Bank. Ledigheden er med dagens kraftige fald faldet med over 60.000 personer siden vendingen i december 2003. Inkluderer man de ledige i aktivering, så er tallet endnu mere imponerende. Der er således tale om et reelt ledighedsfald på 63.000 personer - og den reelle ledighed er nu nede på 153.900 personer.

Ledighed på 1,2 procentDanske Bank har kigget nærmere på fordelingen af ledigheden indenfor de enkelte A-kasser. - Det er bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt ledigheden blandt de ufaglærte falder i øjeblikket. Ledigheden blandt de ufaglærte har således nået det laveste niveau i den periode vi har sammenhængende statistik - det vil sige. siden 1996. Ellers er billedet, at kun akademikerne og de selvstændige har en ledighed, der er højere end den hidtidige bundrekord - ellers er der tale om rekorder over hele linien, udtaler Steen Bocian. Ledigheden i byggeriet er helt nede på 2,5 procent og især inden for el-faget er ledigheden usædvanlig lav svarende til 1,2 procent.