Overraskende stor fremgang i dansk økonomi

De første tal for den økonomiske vækst i årets tredje kvartal overrasker stort.

Finansminister Bjarne Corydon (S) kan glæde sig over nye opløftende økonomiske tak. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) steg 0,5 pct. i tredje kvartal, når der korrigeres for prisudvikling og sæsonbevægelser.

Det viser foreløbige beregninger fra Danmarks Statistik.

Og det er en del mere end ventet.

Flere økonomer havde således på forhånd vurderet, at væksten ville blive på nul pocent eller måske endda falde.

Fortsat er der dog tale om, at væksten herhjemme er svag og betydeligt under det historiske gennemsnit. Dagens tal er dog positive, fordi de overgår det ventede, og fordi mange havde frygtet værre tal, især fordi udviklingen i flere af vores nabolande har skuffet på det sidste.

Til gengæld er væksten for andet kvartal justeret lidt ned til 0,1 procent, hvilket er mindre end de 0,2 procent, der tidligere er oplyst.

Tallene for den økonomiske vækst svinger i det hele taget en del, hvorfor de skal tolkes med nogen varsomhed. Især de sidste kvartaler har vist overraskende store udsving, hvilket har givet anledning til en del forvirring og overfortolkninger af, hvad der egentlig sker i dansk økonomi.

Både det private forbrug og eksporten er faldet i tredje kvartal, hvilket må betegnes som skuffende og meget svagt. Især det private forbrug har mange længe troet var på vej op i fart, men det ser altså ikke ud til at være tilfældet - endnu.

Til gengæld er erhvervslivets investeringer steget. Også det offentlige forbrug bidrager lidt til væksten med en fremgang på 0,1 procent.

Væksten i tredje kvartal skyldes især fremgang inden for råstofindvinding, landbrug og servicebrancher, mens der var tilbagegang i industrien.

Den årlige vækst i BNP er på 0,8 pprocent for årets første tre kvartaler samlet set i forhold til den tilsvarende periode året før. De største positive bidrag til denne vækst er også fra servicebrancherne, mens især indvindingen af råstoffer bidrager negativt til udviklingen.