Overraskende stærk fremgang i industrien

Den danske industriproduktion steg overraskende 2,8 pct. i januar i forhold til december, og det kommer en smule bag på økonomerne efter en vakkelvorn start på 2016 for verdensøkonomien.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Den seneste opgørelse for januar viste ifølge Danmarks Statistik, at industriproduktionen tangerede det højeste niveau siden maj 2008.
Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, skriver, at fremgangen er overraskende, når man tager verdensøkonomiens vaklende start på 2016 i betragtning.

- De er også lidt overraskende i og med, at året ikke startede alt for lovende for verdensøkonomien. Industrien er helt afhængig af eksport, og der har været mange negative meldinger på de vigtigste danske markeder, skriver Las Olsen i en kommentar.
Omsætningen steg med 0,8 pct. på hjemmemarkedet og voksede med 0,6 pct. på eksportmarkedet, målt i løbende priser, ifølge Danmarks Statistik.

Jyske Banks seniorøkonom, Niels Rønholt, fremhæver især medicinalbranchen som årsag til, at dansk industri er tæt på niveauet fra 2008.


- Medicinalvirksomhederne står for mere end 20 pct af værdiskabelsen i industrien. Og det er især medicinalvirksomhedernes fortjeneste, at produktionsniveauet i dag er tilbage tæt på toppen fra 2008, skriver Niels Rønholt i en kommentar.
Både Las Olsen og Niels Rønholt er desuden enige om, at det er for tidligt at konkludere, at 2016 bliver et godt år for dansk industri, og at det i stedet kan ende med at blive et udfordrende 2016.

- Faktisk kan 2016 ende med at blive et udfordrende og svært år for mange danske industrivirksomheder. Men meget vil afhænge af, om tysk industri kan holde skruen i vandet. På det seneste har vi set flere halvdårlige tyske nøgletal og blandt andet de seneste tyske industriproduktionstal var ringe, skriver Jyske Banks seniorøkonom.

Økonomerne havde ventet et fald i industriproduktionen på 0,5 pct. Tallet for december 2015 blev revideret ned til en stigning på 3,4 pct. mod tidligere en vækst på 3,6 pct.

/ritzau/FINANS