Overraskende økonomisk vækst i Tyskland og Frankrig

Europas to vigtigste økonomier, Tyskland og Frankrig, kom til næsten alle økonomers store overraskelse tilbage på vækstsporet allerede i andet kvartal. Begge landets bruttonationalprodukt voksede fra marts til slutningen af juni med 0,3 pct.

Tysk økonomi voksede overraskende med 0,3 pct. i andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Sintakov / Reuters
De positive økonomiske nyheder gør det mindre sandsynligt, at Den Europæiske Centralbank vil sænke renten yderligere. Dermed er også det danske renteniveau formentlig meget tæt på den absolutte bund.

Mange økonomer havde ventet, at verdens store økonomier med blandt andre USA, Tyskland og Frankrig ville komme tilbage på vækstsporet i anden halvdel af 2009.

Men nu viser det sig overraskende, at Europas klart største og vigtigste økonomi, den tyske, faktisk voksede med 0,3 pct. i andet kvartal, hvis man sammenligner med første kvartal og justerer for sæsonudsving. Det oplyser den tyske forbundsstatistik.

Det er overraskende, for bankøkonomer havde på forhånd ventet et fald på 0,3 pct. Ganske vist kommer fremgangen i andet kvartal efter et rædselsfuldt første kvartal og fjerde kvartal sidste år, så målt i forhold til andet kvartal sidste år er den tyske økonomi skrumpet med 5,9 pct.

Også fremgang i Frankrig
Frankrig har endnu ikke offentliggjort officielle statistikker, men finansminister Christine Lagarde har i dag oplyst, at Frankrigs økonomi voksede med 0,3 pct. i andet kvartal sammenlignet med første kvartal. Det var ventet, at økonomien ville skrumpe med 0,2 pct.

Klokken 11 offentliggør EUs statistiske kontor, Eurostat, data for den økonomiske udvikling i hele eurozonen, der ventes at falde med 0,5 pct. i andet kvartal. Et gæt, som set i lyset af udviklingen i Tyskland og Frankrig formentlig er for pessimistiske.