Overraskende nyt regnestykke: Nykredit har slet ikke behov for børsnotering

Dagens overblik: Der bliver sået tvivl om Nykredits børsforklaring. En kendt københavnercafé underbetaler sine medarbejdere. Og Xi Jinping holdte en paradoksal tale i Davos. Her er dagens vigtigste erhvervshistorier.

Nykredits direktør Michael Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik.

I dag skal du med til topmøde i Davos og høre om et kinesisk paradoks.

Og så skal du høre fortællingen om den dag, der blev lagt millioner på bordet, Henrik fløjtede, hvorefter Morten Wagner og Morten Wagner ejede en succesfuld dating-portal sammen.

Men først skal vi til dagens vigtigste danske erhvershistorie, som handler om, hvorvidt Nykredit overhovedet behøver at gå på børsen.

1
Nykredit alene med børsforklaring

Nykredit har gennem længere tid fortalt, at de bliver nødt til at gå på børsen for at leve op til kommende internationale kapitalkrav. Den forklaring står de nu meget alene med.

Nykredits argumentation bliver skudt ned af en fremtrædende treenighed bestående af erhvervsministeren, ratingbureauet Standard & Poors og den anerkendte professor Jesper Rangvid.

Forklaringen er lidt teknisk, og du kan læse mere på finans.dk, som har historien. Men simpelt fortalt lyder den sådan her:

Nykredit har hævdet, at en børsnotering er absolut nødvendig for at de inden 2021 kan finde 15 mia. kroner, som de skal bruge for at leve op til de kommende kapitalkrav fra den såkaldte Basel-komité. Men de penge behøver de slet ikke have klar så tidligt, fastslår altså erhvervsministeren og Standard & Poors.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Underbetaling og chikane på kendte københavnercaféer

»Alt, hvad Bahram Sahri rører ved, bliver tilsyneladende til guld.«

Sådan skrev Politiken i 2011 om den nye eje af et københavnsk imperium, der blandt andet tæller Café Sommersko og Café Dan Turell. Under overfladen gemmer der sig dog et knap så gyldent billede af Bahram Sahri Beliverdi.

Berlingske Business kan i dag fortælle historien om, hvordan flere af Beliverdis ansatte er blevet både underbetalt og chikaneret.

Dagens tal..

er 4. Det er det fordi, det danske pas indtager fjerdepladsen på listen over verdens mest brugbare pas. World Passport Index har undersøgt, hvilke pas der giver adgang og visum til flest lande. Og her er det kun dokumentationspapirer fra Tyskland, Sverige og Singapore, der slår de danske. Med et dansk pas har du visumfri adgang til 156 lande.

3
Frihandlens ulogiske forkæmper

Engang for meget kort tid siden, kunne vi regne med, at USA altid gik forrest i kampen for den frie handel. Men fra på fredag har USA en præsident, som netop har gjort kampen mod frihandel og kampen for amerikansk protektionisme til sine mærkesager.

Så hvem skal nu slås for frihandlen. De, der var i Davos i går, har et paradoksalt svar: kommunistiske Kina.

På topmødet World Economic Forum præsenterede den kinesiske præsident, Xi Jinping, i går et bravt forsvar for frihandel og globalisering. Det har Berlingskes udsendte i Davos skrevet mere om her.

4
Dating.dk bliver far og søn-projekt

Og så til historien om Morten Wagner og Morten Wagner.

Freeway-koncernen, der ejer hjemmesider som Dating.dk, Lejebolig.dk og Studieportalen.dk får nu færre ejere. Morten Wagner og hans far Morten Wagner - ja, det hedder han altså også - har købt købt de øvrige to partnere ud af Freeway, skriver Børsen. De har angiveligt været uenige om, hvilken retning butikken skulle gå.

De nu tidligere partnere Peter Johan Sønderby-Wagner og Henrik Back forlader dog Freeway i fred og fordragelighed. Måske skyldes det, at de er blevet købt ud for et trecifret millionbeløb.

"Vi er ikke uvenner på nogen måde. Vi gav hinanden et kram, da Peter og Henrik gik ud af døren, hvor Henrik fløjtede og Peter var i højt humør. Alt har derfor været i stor fordragelighed," siger Morten Wagner.

Business-redaktionen anbefaler

- Her er ønskejobbet for enhver Lego-entusiast

- »Teknologipagten« skal få universiteter, virksomheder og ansatte til at gå i takt

- Nemlig.com's topchef afviser rygter: Vi er ikke til salg

5
Danmark skal være førerløst foregangsland

Hvis det står til erhvervsminister Brian Mikkelsen, skal der inden længe suse langt flere førerløse biler og maskiner rundt i Danmark. Regeringen vil gøre Danmark til et foregangsland, når det kommer til test og udvikling af førerløse fartøjer.

Det skal blandt andet gøres ved at bygge flere testcentre rundt om i landet. Læs mere i Berlingske Business.

Det sker i dag

Klokken 8:00 kommer Novozymes med årsregnskab.

En time senere præsenterer Danmarks Statistik en undersøgelse af arbejdsstyrkens størrelse i 3. kvartal af 2016.

10:30 kommer der arbejdsløshedstal fra Storbritannien.

Og så er topmødet i Davos, Schweiz, i gang hele dagen.

Det sker på markederne

- Der er ingen ensrettet tendens på de fjernøstlige aktiebørser onsdag morgen.

- Nikkei-indekset i Japan har fået vendt den negative indledning til et lille plus på under 0,1 pct.

- De kinesiske markeder på fastlandet ligger lunt i svinge. Shanghai Composite-indekset stiger 0,3 pct.

- De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på omkring 0,1 pct. onsdag morgen.