Overenskomst: Det går bedre i industrien

Den netop indgående overenskomst sætter en tyk streg under, at industrien som branche klarer sig bedre end det har været tilfældet de seneste krise-år.

Pressemøde i Industriens Hus om nye overenskomster på industriens område. Efter mere end 24 timers uafbrudte forhandlinger har CO-industri og DI søndag indgået en aftale om nye overenskomster på industriens område. Til stede på pressemødet er de fire topforhandlere: fra venstre mod højre viceadm. direktør Kim Graugaard og adm. direktør Karsten Dybvad begge DI og CO-industris formand, forbundsformand Claus Jensen og CO-industris næstformand, gruppeformand Mads Andersen. Søndag 9. februar 2014, Industriens Hus på Rådhuspladsen, København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom aftalen mellem industriens parter ikke rummer store lønstigninger, har der alligevel været råd til en lang række gaver til fagbevægelsen og ingen markante sejre for arbejdsgiverne. Især mere uddannelse, ligesom de ansatte får mere i pension og bedre forældreorlov. Alt sammen uden at sætte konkurrenceevnen over styr i forhold til vores nærmarkeder.

 

"Der er ingen tvivl om, at denne aftale forsat vil forbedre virksomhedernes konkurrenceevne. Den sikrer, at virksomhedernes omkostningsniveau ikke stiger", sagde DIs adm. direktør Karsten Dybvad for kort tid siden.

Han erkendte dog, at arbejdsgiverne langt fra fik så meget på fleksibilitet, som de kunne have ønsket sig.Det er især værd at bemærke, at uddannelse ikke længere kun er nogle luftige ønsker fra fagforeningerne. Den nye aftale giver ret til en uges ekstra opsigelse for opsagte medarbejdere og samtidig kan de eksisterende ansatte hurtigere få lov til at få uddannelse betalt af Industriens Kompetenceudviklingsfond.

"Uddannelse er også en fordel for virksomhederne. Vi har en meget stor interesse i, at arbejdsstyrken er velkvalificeret," sagde Karsten Dybvad.

For fagbevægelsens side er der altså nu udsigt til bedre uddannelse og en reallønsfremgang, når lønnen er forhandlet ude på virksomhederne, fordi inflationen er rekordlav.

"Jeg føler mig helt overbevist om, at medlemmerne vil stemme ja, " lød det fra lønmodtagernes topforhandler, Claus Jensen.