Overdommerne: Han viste samfundssind og sejrede – indtil han fik sparket

Afstanden mellem succes og fiasko kan være kort. Meget kort. Falck-direktør Jakob Riis må blot seks uger efter sin triumf med at få regeringen til at give lyntest det blå stempel i kampen mod coronavirussen opleve at tabe udbuddet om at fortsætte med at lynteste. Det er ugens nedtur i erhvervslivet. Til gengæld var det også ugen, hvor professor Nina Smith fik sat sig i respekt, hvis regeringen tror, at indviklede analyser er en slags takeaway i den økonomiske politik.

Jakob Riis, koncernchef i Falck – først sejrede han, så tabte han. Men han gjorde det som et mandfolk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man bør have en lille smule ondt af Falck-direktør Jakob Riis. Kun seks uger efter sejren i en lang, lang kamp for gøre lyntest stuerene, har den gamle redningsvirksomhed tabt udbuddet om at fortsætte med lyntestene i landets fem regioner. Nu bliver hele herligheden og de hvide testtelte pakken ned. Sikke en bet.

Kampen om ugens optur er tæt i denne uge. Men overdommerne lander på, at ugens optur er Nina Smiths klare melding til regeringen om, at hun ikke har tænkt sig at levere et bestemt antal hænder i arbejdsudbud i 2021. Regeringen må altså selv rode med at indfri sine løfter til De Radikale om at levere 10.000 i arbejdsudbud i år. Nina Smith får klart og tydeligt sagt, at arbejdet i hendes kommission om fremtidens reformer ikke er et bestillingsarbejde – en slags økonomisk takeaway.

Overdommerne kårer traditionen tro ugens tre opture og tre nedture i erhvervslivet. Vi giver erhvervslivet et klap på skulderen, når det går godt, og når de kæmper vigtige kampe, og vi revser, når erhvervslivet møder modgang og svigter deres ansvar.

UGENS NEDTURE

 

1. Flemming Besenbacher: Hvad ville den gamle brygger ikke sige?

Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet, ryster overdommerne med sin rå sprogbrug og metoder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

En af de mest magtfulde skikkelser i den danske forskningsverden har rystet overdommerne i deres barnetro på, hvordan samfundsstøtter taler og agerer. Det drejer sig om den respekterede nano-professor Flemming Besenbacher, som er formand for det fornemme og stenrige Carlsbergfondet.

En gruppe kritiske forskere ved Aarhus Universitet satte spørgsmålstegn ved to forskerkollegers arbejde, som Carlsbergfondet har været med til at finansiere. Forskningsresultaterne viste sig at være så fejlagtige, at to professorers arbejde nu er stemplet som »tvivlsom forskningspraksis« af Aarhus Universitet.

Carlsbergfondets formand har kaldt de kritiske forskere for »redeskidere« og »bavianer«, som fortjente »et gok i nødden«, hvis ikke de holdt inde med kritikken. Godt Carlsbergfondets stifter, brygger J.C. Jacobsen, ikke skal opleve formandens rå sprogbrug og forsøg på at påvirke den frie forskning.

2. Jakob Riis: Utak er verdens løn

Jakob Riis – et mandfolk i modgang – og med samfundssind. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Falck-direktør Jakob Riis må sidde med en mærkelig smag i munden. Seks uger efter et gennembrud i Falck-direktørens kamp for at få lyntest mobiliseret i kampen mod corona, har den gamle redningsvirksomhed tabt udbuddet om at levere lyntest i landets fem regioner til SOS International.

De hvide testtelte i nationalarenaen Parken blev symbolet på, at Lyntest havde sejret over regeringens og sundhedsmyndighedernes skepsis, om end det var Copenhagen Medical, som bag lyntest i Parken. Lyntest har i ugerne, hvor coronasmitten toppede henover jul og nytår, netop været den ekstra forsvarslinje, som Jakob Riis argumenterede for, at den ville være.

Nuvel, i det mindste har Jakob Riis fået demonstreret sit samfundssind, og ovenikøbet er han et mandfolk i modgang: »Vi vidste, at der ville komme et egentligt udbud, og så er man nødt til at planlægge efter, at man ikke nødvendigvis er dem, der vinder, så vi er ærgerlige, men det har hele tiden været et muligt udfald, at vi ikke skulle køre det videre,« siger han til Berlingske. Respekt.

3. Lars Lokdam: Advokaternes egen hæveautomat

Managing partner i Njord Law Firm Lars Lokdam - bruger hans firma domstolene som hæveautomat? Fold sammen
Læs mere

Overdommerne fik morgenkaffen galt i halsen med nyheden om, at Njord Law Firm nu anklages for millionbedrageri i en sag, kontoret selv fører. Både advokat Jeppe Brogaard Clausen og selve firmaet med managing partner Lars Lokdam (foto) i spidsen er sigtet for groft bedrageri på 7,5 mio. kroner af Bagmandspolitiet.

Sagen drejer sig om et massesøgsmål mod tusindvis af danskere for påstået ulovligt download og deling af spille- og pornofilm på vegne af to udenlandske klienter, CMS og MIRCOM.

Men både landsret og byretter har afvist sager i hundredvis, fordi Njord Law Firms klienter ikke havde bevist, at de ejer rettighederne til de film, som de hævder, at de pågældende borgere har downloadet og delt ulovligt.

En kritisk advokat har kaldt sagen »en stor pengemaskine, hvor man gør domstolene til hæveautomater«, men Lars Lokdam kalder sagen »langt ude« og forsikrer, at der ikke er begået noget ulovligt hos Njord. Overdommerne følger sagen med interesse.

UGENS OPTURE

 

1. Michael Rasmussen: Nykredit overgår sig selv og coronaen

Topchefen i Nykredit, Michael Rasmussen har gode nyheder til både kunderne og danskerne generelt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Det går bedre, end han selv troede. Nykredit med koncernchef Michael Rasmussen ved rattet er en ejendomsmæglerspytklat fra at lande syv milliarder kroner på bundlinjen efter skat. Godt for kunderne!

Men den bedste nyhed denne mørke coronamærkede januar er Rasmussens udlægning af resultatet. Den rækker nemlig langt ud over glade modtagere af både Kundekroner og Erhvervskroner, og hvad Nykredit ellers kalder udbytte i realkreditverdenen:

»Vi kommer ud af 2020 med et resultat før skat, der overgår de forventninger, vi fastlagde før coronakrisens udbrud. Det vidner om, at danske boligejere og store dele af dansk erhvervsliv indtil videre er kommet bedre gennem krisen end frygtet,« siger Nykredit-chefen til Børsen.

Michael Rasmusen er så meget optimist, at han lægger op til at betale 40 procent af resultatet før skat i udbytte. Det diskuterer han lige nu med Finanstilsynet, som lægger op til forsigtighed. Godt det er foreningsejede Nykredit, som frister skæbnen, og ikke Danske Bank – så havde der været ballade.

2. Nina Smith: Arbejdsudbud er ikke takeaway

Økonomiprofessor Nina Smith – overdommerne tog fejl, hende kan ingen herse med – ej heller statsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Hverken politiske studehandler eller løfter fra statsminister Mette Frederiksen (S) gør indtryk på økonomiprofessor Nina Smith. Det var en triumf for Aarhus-professoren, da regeringen sidste år nedsatte kommissionen for andengenerationsreformer. En reformretning, som Nina Smith selv har opfundet, men derfor er man selvsagt ikke købt og betalt til være en slags økonomisk takeaway, når det passer regeringen.

»Vi kommer ikke med X tusinde mennesker, der kan indregnes i finansloven for 2022. Det er vi ikke blevet bedt om,« siger Nina Smith til Børsen, om end finansminister Nicolai Wammen (S) har bedt om en delrapport fra kommissionen for at indfri regeringens løfter om arbejdsudbud til De Radikale. Mette Frederiksen har sat trumf på ved at love et løft i den strukturelle beskæftigelse på 10.000.

De Radikale må se undrende til. Og overdommerne må stikke piben ind. Overdommerne har luftet, om Nina Smith-kommissionen ville være tilstrækkelig uafhængig uden eget sekretariat og med en reference til et ministerudvalg. Hvis nogen af de unge ministre tror, at de kan herse med Nina Smith, er de forhåbentlig ligesom overdommerne blevet klogere.

3. Torben Möger Pedersen: Formand for fonden alle gerne vil undgå

Torben Möger Pedersen, supernetværker og adm. direktør i PensionDanmark - nu nyslået formand for Genopretningsfonden, som vi forhåbentlig ikke får brug for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Man må håbe, at der aldrig bliver brug for PensionDanmarks direktør Torben Möger Pedersen i det job, som regeringen netop har udnævnt ham til. Tillykke til Torben Möger med formandsposten i Danmarks Genopretningsfond i en vaskeægte drømmebestyrelse, hvor også tidligere  administrerende direktør i ATP, den respekterede Carsten Stendevad, er blevet medlem sammen med topadvokaten Marianne Philip.

Genopretningsfonden blev etableret allerede tilbage i juni, da et bredt politisk flertal oprettede fonden, hvis formål er at aktivere sin kapital på ni mia. kroner til at rekapitalisere samfundsbærende coronaramte virksomheder. Der er ikke tale om godgørende, men kun samfundsnyttig virksomhed, for hvis statsfonden skal træde til, skal staten være medejer og have del i gevinsten af at holde hånden under store private virksomheder.

Ingen skal nogensinde ønske sig, at store samfundsbærende virksomheder – man kommer til at tænke på Novo Nordisk eller Vestas – kommer i vanskeligheder. Overdommerne har derfor kun ét ønske, og det er, at der aldrig bliver brug for Torben Möger i hans nye job. Men ærefuldt er det naturligvis for den allestedsnærværende supernetværker.

I printversionen havde Berlingske oprindelig givet Falck æren for testteltene i Parken, som Copenhagen Medical står bag. Det er rettet i online-versionen.